Συνεδρίασε την Τετάρτη  το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνεδρίαση υπήρξε παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Σ. Πέτσα, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις σε ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» αλλά και την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των Δήμων από το ΥΠ.ΕΣ. λόγω πανδημίας.

Παράταση ως τις 30 Απριλίου στους Δήμους, για υποβολή προτάσεων μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα ότι το ΥΠΕΣ θα προχωρήσει στην παράταση της προθεσμίας προς τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι η παράταση αυτή ήταν αίτημα της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας όμως ότι θα χρειαστεί να δοθεί ένας επιπλέον μήνας, προκειμένου οι Δήμοι να έχουν το χρονικό περιθώριο όχι μόνον να καταθέσουν νέες προτάσεις, αλλά και να επικαιροποιήσουν κι αυτές που έχουν ήδη υποβληθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι θα μπει πλαφόν στο όριο χρηματοδότησης κάθε Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι από το πρόγραμμα, χωρίς αποκλεισμούς.

Παράλληλα τόνισε ότι : «Χρειάζεται ορθολογική κατανομή των χρημάτων του προγράμματος ανάμεσα στους αστικούς και επαρχιακούς Δήμους. Οι επαρχιακοί Δήμοι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας, σε σχέση με έναν Δήμο του κέντρου. Το «Α. Τρίτσης» είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, γιατί θα αποφέρει τεράστια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας. Πρέπει να τρέξουμε και να μην αφήσουμε να χαθεί η μεγάλη αυτή ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις πόλεις και τα χωριά μας και κατ’ επέκταση τη ζωή των συμπολιτών μας».

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας: Να μην μείνει αδιάθετο ούτε ευρώ από τα 2,5 δις του προγράμματος

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας επισήμανε ότι το Α. Τρίτσης είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορούν όλοι οι Δήμοι να εκτελέσουν σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των δήμων και ταυτόχρονα θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στη χώρα. Με τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ, τη θέσπιση πλαφόν ανά Δήμο και την χρονική παράταση που δίνεται στους
Δήμους να εντάξουν νέα έργα, είναι στο χέρι όλων να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 2,5 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα.

Έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων με 50 εκ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19

Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το Υπ. Εσωτερικών την καταβολή έκτακτης επιχορήγησης στους Δήμους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά η κυβέρνηση, διαθέτοντας 50 εκ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε όλους τους Δήμους βάση δύο κριτηρίων, του ύψους των ΚΑΠ που λαμβάνουν καθώς και των πραγματικών απωλειών ή έκτακτων δαπανών που καταβάλλουν, λόγω του covid.

Τα χρήματα έχουν δοθεί από το Υπ. Οικονομικών κι περιέλθει στο Υπ. Εσωτερικών, ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να γίνει η εκταμίευσή τους προς τους Δήμους.

Αγωνία για την παράταση 8μηνων – Προσλήψεις λόγω πανδημίας Η ΚΕΔΕ έχει μεταφέρει στο Υπ. Εργασίας την αγωνία των Δήμων για την ανάγκη να παραταθεί το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και των 8μηνων συμβάσεων εργαζομένων που απασχολούνται σε υπηρεσίες Δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματίσουν και λειτουργήσουν εύρυθμα την καλοκαιρινή περίοδο. Αλλά και να καλύψουν ανάγκες που έχουν λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε ότι στις συζητήσεις με τον Υπουργό Εργασίας έχουν τεθεί τα θέματα και ότι έγινε κ αι συζήτηση για νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

«Τα νέα προγράμματα ακόμη κι αν βγουν τώρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Δήμων στην καλοκαιρινή περίοδο γι’ αυτό και η παράταση των 8μηνων είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα εμείς ζητούμε να επιτραπεί στους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού λόγω της πανδημίας, να κάνουν προσλήψεις έστω και με 2μηνες συμβάσεις για αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Εκλογικός νόμος

Καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον νέο εκλογικό νόμο με πάνω από 1.000 παρατηρήσεις η ΚΕΔΕ επιμένει στις θέσεις που έχει καταθέσει και θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα, για
να διατυπώσει και πάλι τις προτάσεις της, πριν μπει το νομοσχέδιο τον επόμενο βήμα στη Βουλή.

Κίνδυνος απογύμνωσης Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω της απόσπασης για περίπου έξι έτη εξειδικευμένου προσωπικού για τις ανάγκες του Υπουργείου.

Τα 117 άτομα (ΠΕ Πληροφορικής) που χρειάζεται το Υπουργείο θα λείψουν τουλάχιστον από 80 Δήμους της χώρας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι και άλλα Υπουργεία αποψιλώνουν υπηρεσίες των Δήμων με απόσπαση υψηλής εκπαίδευσης κι εξειδίκευσης προσωπικού, με αποτέλεσμα η Τ.Α. να απογυμνώνεται διαρκώς.

Η επιβάρυνση δε των Δήμων με την μισθοδοσία του αποσπασμένου προσωπικού δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Αγωνία για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Η ΚΕΔΕ ζητά την συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ληφθούν υπόψιν τους οι θέσεις της Ένωσης γ ια την συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα οποία παρέχουν σήμερα υπηρεσίες σε πάνω από 100.000 οικογένειες και απασχολούν 3.000 εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση και παιδαγωγική εμπειρία.

Η ΚΕΔΕ ζητάει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου αδειοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, να συνοδεύεται απαραιτήτως από τη διαμόρφωση ενός σταθερού κ αι βιώσιμου πλαισίου χρηματοδότησής τους. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει άμεση μέριμνα για την ορθολογικοποίηση του συστήματος voucher, αλλά και κατάργησης της ποσόστωσης για τα ΚΔΑΠ.

Επίσης η ΚΕΔΕ επιμένει στη θέση της να αξιοποιηθούν τα σχολεία που λειτουργούν με τη μέριμνα των Δήμων για τη στέγαση των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ.

Σήμερα πάνω από 80% των δημοτικών ΚΔΑΠ λειτουργούν σε σχολικά κτίρια με επαρκέστατες εγκαταστάσεις, άρτια υποδομή και εξοπλισμό που έχει προσφέρει ο εκάστοτε Δήμος.

Ένταξη Δημοτικών Υπαλλήλων στις έκτακτες λίστες εμβολιασμού
Με αφορμή επιστολή της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι δεν έχει εισακουστεί το δίκαιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ενταχθούν στις έκτακτες λίστες εμβολιασμού οι εργαζόμενοι σε Δήμους, που στελεχώνουν κρίσιμες υπηρεσίες όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτικοί αστυνόμοι, υπάλληλοι που εργάζονται στα γκισέ και έρχονται σε επαφή με κοινό.

«Συνεχίζεται η αβλεψία του συστήματος, αλλά θέλω να πω ότι πλέον είναι και θέμα έμπρακτης αναγνώρισης της δουλειάς που κάνουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, το να προστατευτεί η υγεία των δημοτικών υπαλλήλων.

Διεκδικούμε οι υπάλληλοι της «πρώτης γραμμής» να είναι ασφαλείς και να συμπεριληφθούν στις έκτακτες λίστες εμβολιασμών όπως συμβαίνει με τα σώματα ασφαλείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.