Αλλαγή ατζέντας με μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και νομοσχέδια σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12:00 με κεντρικό θέμα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει δηλαδή τα 32 δις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη το ελληνικό σχέδιο έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν και το Μαξίμου ποντάρει πολλά σε αυτό για να καταφέρει να πυροδοτήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Τετάρτη η επίσημη παρουσίαση του Σχεδίου

Το σχέδιο εκτείνεται σε περίπου 2.000 σελίδες, περιλαμβάνει 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις και θα συνοδεύεται από άλλα επιμέρους έργα. Η συζήτησή του στη Βουλή προγραμματίζεται στο προσεχές διάστημα, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη. Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, τόνισε (στο Βήμα της Κυριακής) ότι οι πράσινες επενδύσεις θα απορροφήσουν το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλο 20% θα κατευθυνθεί σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αρχές Απριλίου η κατάθεση στις Βρυξέλλες

Όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κατάθεση του σχεδίου από την κυβέρνησης στις Βρυξέλλες θα γίνει στις αρχές Απριλίου και ακολουθεί διάστημα περίπου εκατό ημέρων μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα "Εξοικονομώ". Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούργιες θα πάρουν περισσότερο χρόνο».

Τα υπόλοιπα 8 θέματα του υπουργικού

Τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.
  • Eισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την κρατική αρωγή.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.
  • Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την επιλογή και διορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.