Με... μαγαζί που έκανε πολλές και διαφορετικές δουλειές έμοιαζε το Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη του έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του. Τα προαναφερθέντα δεν προκύπτουν από καταγγελίες των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, αλλά κυρίως από αναφορές και αποκαλύψεις κορυφαίων -εκείνη την περίοδο- στελεχών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή προσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας που βρίσκονταν κοντά στο Μαξίμου επί Τσίπρα. Πολλές από τις καταγγελίες αυτές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργούσαν κορυφαίοι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα, έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτές έχει ο Νίκος Παππάς, κυρίως με βάση τα όσα έχουν καταθέσει ο Σάμπυ Μιωνής και ο Χρήστος Καλογρίτσας. Εσχάτως στο κάδρο μπήκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τα όσα κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα όσα γίνονταν «πίσω από την πλάτη του» το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα του ΟΠΑΠ και υποστήριξε ότι ο ίδιος προσπάθησε να περιορίσει την ανάπτυξη των VLTs σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι «μέσα από την αντιπροεδρία του κ. Δραγασάκη υπονομεύσατε την προσπάθεια να βάλουμε ένα όριο, να μην μπορεί ο άλλος να χάσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα, που και πάλι πολλά είναι για την Ελλάδα της χρεοκοπίας. Πήγανε να με φάνε ζωντανό οι του ΟΠΑΠ. Τους έβαλα έναν άλλον όρο: να πρέπει να δηλώνει τον ΑΦΜ του κάποιος για να παίξει σε αυτά τα VLTs». Και πρόσθεσε: «Εξεγέρθησαν και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μαζί με όλη την ομάδα της αντιπροεδρίας. Δουλεύατε μαζί με την τσέχικη μαφία, για να υπονομεύσετε εκείνη την προσπάθεια».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει οι καταγγελίες Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά και μάλιστα στις 30 Μαρτίου η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει επί της πρότασης βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC της οικογένειας Χούρι για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Η συμφωνία, με βάση πάντα όσα υποστηρίζει ο κ. Καλογρίτσας, έγινε με τις ευλογίες του Ν. Παππά και εν γνώσει του «White House», δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου. «Διεκπεραίωνα τις εντολές της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και εξηγεί: «Εκείνη την περίοδο είχα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν είχα λεφτά για κανάλια. Οταν το είπα στον κ. Παππά, μου απάντησε: ‘‘Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο’’». Οταν, λοιπόν, τα σχέδια για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel ναυάγησαν, ο Νίκος Παππάς, όπως αναφέρει ο Χρήστος Καλογρίτσας, του είπε ότι, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι, να φτιάξουν μια εφημερίδα. Στο πλαίσιο αυτό, του υπέδειξε τα 3 εκατ. της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα «Documento».

«ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ»

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά για τη λειτουργία του «μαγαζιού» είναι όσα περιγράφει ο Σάμπυ Μιωνής ότι γίνονταν μέσα στο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας δημοσιοποίησε καταγεγραμμένη συνομιλία με τον Ν. Παππά στις 21 Μαΐου 2016. Στο ηχητικό ακούγεται ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα να λέει ότι γνωρίζει πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει τη δική του ατζέντα και πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά». Στο ηχητικό ακούγεται ο κ. Παππάς να λέει τα εξής: «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Πολλά λεφτά!». Και συνεχίζει απευθυνόμενος στον κ. Μιωνή: «Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού... εκεί δεν είναι... δεν υπάρχει δηλαδή έτερο... μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθά, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνει και το outsourcing το δικό σου, ας πούμε». Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κ. Μιωνής έχει υποστηρίξει πως ο κ. Παππάς τού ζήτησε να βγει και να μιλήσει ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Την ίδια στιγμή, σε μεγάλο «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται άλλος ένας πρώην υπουργός του, και μάλιστα της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής. Ο Ζακυνθινός πολιτικός επικεντρώνει τα βέλη του στην κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα παραμονές των εθνικών εκλογών του 2019. «Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μία συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου για να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως, έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά», καταγγέλλει ο κ. Κοντονής. Και μάλιστα η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών εμφανίζεται διατεθειμένη να ανασύρει από το αρχείο τις καταγγελίες αυτές του κ. Κοντονή για τους Ποινικούς Κώδικες.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 27 Μαρτίου