Την επιχείρηση «βαλβίδες αποσυμπίεσης» έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαπιστώσει πως η κόπωση των πολιτών από το ατέρμονο lockdown, καθιστούσε τα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού αναποτελεσματικά. Ενδεικτικό δε της προβληματικής κατάστασης είναι και η έξαρση των νέων μολύνσεων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών αποτέλεσε μονόδρομο για την κυβέρνηση, που δια στόματος των υπουργών Κικίλια και Χαρδαλιά ανακοίνωσε τη μερική χαλάρωση του lockdown.

Ενόσω όμως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημικής κρίσης αποτελεί μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, με παράλληλη τήρηση κανόνων προστασίας ούτως ώστε η χώρα να μην κατρακυλήσει επιδημιολογικά.

«Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο Υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Έτσι λοιπόν κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα που ανοίγουν, ενώ πλέον θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τα Σαββατοκύριακα.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση προχωρά σε «απελευθέρωση» έχοντας δύο βασικά όπλα στη φαρέτρα της, την επιτάχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διαδικασία του self testing.

«Ο εμβολιασμός έχει δώσει τη δυνατότητα, με τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται στη χώρα μας, και η συνεχώς αυξανόμενη ροή εμβολίων ποσότητας και διαφορετικών εμβολίων, να αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο από αυτό το οποίο βρισκόμαστε σήμερα», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 1.691.000 εμβολιασμοί: 1.088.000 για την πρώτη δόση, 602.000 για την δεύτερη δόση, ενώ οι πολίτες προσέρχονται στα ραντεβού τους σε ποσοστό 97%.

Σε καθημερινή βάση πλέον λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα, όπως τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69.

«Όπως έχω επανειλημμένως πει, τον Απρίλιο πηγαίνουμε για 1.500.000 εμβολιασμούς. Παραπάνω από αυτό τον Μάιο και παραπάνω τον Ιούνιο», ανέφερε ο υπουργός.

Το όπλο των self test

Κομμάτι της καθημερινότητας μας γίνονται πλέον τα self test, στα οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ειδικό βάρος, προσβλέποντας ότι θα βοηθήσουν ως έξτρα όπλο στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Σχετική τροπολογία για τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κοροναϊό με rapid και self test γίνεται υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.