«Βαλβίδες αποσυμπίεσης» της κοινωνίας και της οικονομίας ανοίγει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στον Μάιο, όταν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων αναμένεται τελικά να ανοίξει η εστίαση, καθώς και άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες, εκτός αν η κατάσταση βελτιωθεί θεαματικά στο ενδιάμεσο. Η αποσυμπίεση αυτή, την οποία αναμένεται να περιγράψει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ξεκινά με τη μερική (για άσκηση και μόνο) άρση του απαγορευτικού των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και συνεχίζεται από τη Δευτέρα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με SMS στο 13032.

330 εκατομμύρια ευρώ στην εστίαση

Η αποσυμπίεση στην οικονομία, πέρα από το λιανεμπόριο που αρχίζει να παίρνει και πάλι μπροστά, σηματοδοτείται και με την ενίσχυση στον κλάδο «που είναι περισσότερο διάστημα κλειστός από όλους», όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος και «που πρέπει να δει προοπτική». Ο λόγος φυσικά για την εστίαση, που θα ενισχυθεί με μια νέα δράση, με προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Τα χρήματα θα διευκολύνουν την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Αιτήσεις έως 31 Ιουλίου

Η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Self test από την ερχόμενη εβδομάδα

Πέρα από την αποσυμπίεση των πολιτών και την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή θα αναφερθεί και στην επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας ένα νέο όπλο, τα self test, τα οποία θα αξιοποιηθούν και ως εργαλείο για το άνοιγμα των Λυκείων από τις 12 Απριλίου, όταν και υπολογίζεται ότι οι ποσότητες των τεστ που θα προμηθευτεί η χώρα μας θα φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα.

Δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα

Στο κομμάτι των εμβολιασμών, χθες προστέθηκε η λειτουργία των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων σε Περιστέρι και Ελληνικό και αυξήθηκε έτσι η δυνατότητα του συστήματος. Για τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 1,5 εκατ. εμβόλια και το δεύτερο 15νθημερο του Απριλίου η κυβέρνηση θα έχει την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων τουλάχιστον για τον Μάιο. Στο τέλος Απριλίου θα υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης περίπου 20% στη χώρα ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 και όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα, με τουλάχιστον μία δόση. «Αυτό», όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά θα αρχίσει εκ των πραγμάτων να μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία μας, διότι τα νοσοκομεία δοκιμάζονται πρωτίστως από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν βαριά».