«Οι αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού συνεχίζονται και η επιχειρησιακή δράση της ΕΛΑΣ αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα νέα δεδομένα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη υπήρξε μια μειωμένη ενασχόληση του προσωπικού με τους ελέγχους που επανήλθαν.

Ακόμη ανέφερε πως κάποιοι κύκλοι δημιουργούν θέματα περί αστυνομικής βίας.

Παράλληλα τόνισε πως σε μεγάλο βαθμό ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις τηρείται.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: 


Αναφορικά με τους αστυνομικούς ελέγχους, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Οι αστυνομικοί έλεγχοι συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα νέα δεδομένα και με βάση το στρατηγικό στόχο που υπάρχει σταδιακά και με βήματα σταθερά να βγούμε από το lockdown».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μια χαλάρωση των αστυνομικών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Αναπροσαρμόζουμε τις επιχειρησιακές μας δράσεις στα δεδομένα τα οποία προκύπτουν και αξιολογούμε σε κάθε στιγμή. Εκείνο όμως που θέλω να πω ως κεντρική στρατηγική κατεύθυνση στο θέμα των ελέγχων, ένα έργο που έχει επιφορτιστεί η ελληνική αστυνομία από πέρυσι τον Μάρτιο σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων, εξακολουθεί να ισχύει και η Αστυνομία το πράττει.

«Αναμφισβήτητα μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ήταν λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει μια μειωμένη ενασχόληση του προσωπικού σε σχέση με τους ελέγχους αυτούς γιατί υπάρχει και μια σειρά άλλες δραστηριότητες. Είχαμε τις διάφορες συγκεντρώσεις, είχαμε ορισμένες ενέργειες που απαιτούσαν τη χρησιμοποίηση και άλλου προσωπικού προς τα εκεί αλλά πάρα πολύ γρήγορα και εφόσον οι άλλες συνθήκες το επέτρεψαν, η Ελληνική Αστυνομία στο μέτρο του δυνατού επανήλθε στα θέματα του ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα και προϋποθέσεις για να κατηγορούν συνολικά την Αστυνομία για αστυνομική βία και λοιπά, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας πυρήνας αλληλέγγυων και γύρω από εκεί να συστρατεύονται διάφορες άλλες ομάδες. Κατά συνέπεια μέσα στην όλη αυτή διαδικασία θα ήθελα να πω ότι η Αστυνομία λειτουργεί με την απαιτούμενη ψυχραιμία αξιολογώντας τις διάφορες καταστάσεις προκειμένου να κρατήσουμε σε ένα πλαίσιο την κοινωνική ειρήνη και να μην μπούμε στη διαδικασία εκείνων που επιδιώκουν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, να δημιουργήσουν ένα κλίμα αναταραχής», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τους συνωστισμούς, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Πολύ εγκαίρως είχαμε σημειώσει και την πολιτική ευθύνη όσων καλούσαν σε συγκεντρώσεις, και θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί συνωστισμοί».

Ερωτηθείς αν τηρείται ο νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο υφυπουργός απάντησε: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό ο νόμος εφαρμόζεται και τηρείται. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το εξής ότι είχαμε το τελευταίο τρίμηνο 632 συναθροίσεις όπου οι πιο πολλές διεξήχθησαν όπως ο νόμος προβλέπει χωρίς να υπάρχει σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στο κέντρο της πόλης. Κατά συνέπεια σε πολύ μεγάλο βαθμό βλέπουμε ότι ο νόμος εφαρμόζεται».

«Υπάρχουν διάφορες ομάδες γνωστές οι οποίες υπήρχαν και υπάρχουν και είναι θιασώτες των επεισοδίων και όλων αυτών των καταστάσεων και εκεί η Αστυνομία προσπαθεί με ψυχραιμία και με σύνεση να διαχειριστεί και αυτά τα θέματα. Βλέπουμε σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης τι έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από πλευράς κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων με την Αστυνομία και πως εδώ με τη σύνεση που επιδεικνύουν η συντριπτική πλειοψηφία και των πολιτών που διαμαρτύρονται αλλά και η Ελληνική αστυνομία έχουμε κατορθώσει και το δικαίωμα του άρθρου 11 να το διασφαλίσουμε αλλά και τις αναταραχές για τα επεισόδια να τα περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε συλλήψεις για την υπόθεση της Marfin, απάντησε: «Οι συλλήψεις δεν προ-αναγγέλλονται. Είναι μια υπόθεση που οι υπηρεσίες ασχολούνται με σοβαρότητα και με έρευνα σε βάθος, την παρακολουθεί προσωπικά ο υπουργός και επ’ αυτού δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να αναφερθώ ειδικότερα».