«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στα δημοσιεύματα αναφορικά με τη φύλαξή του Μένιου Φουρθιώτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε την πολιτική ευθύνη για τη διατήρηση ενός πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ, αναφερόμενος στην υπόθεση του παρουσιαστή, τόνισε ότι η αστυνομία «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους και όχι προσωπικότητες».

Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης, ο υπουργός ανάφερε ότι το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων: «Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2%».

Αναφερόμενος στον ζήτημα του γνωστού παρουσιαστή, διέψευσε τα περί 14 αστυνομικών λέγοντας «Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο το Μάιο του 2020, τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση 1 ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ. Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».

Για την ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η αστυνομία στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως: «Πότε η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο. Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο είναι και για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, και για να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη περίπτωση στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Τόνισε ότι η αστυνομία «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους, όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο αν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου. Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε δε λιντσάρουμε είναι βαθιά αντιδημοκρατικό!».