Θέση μάχης λαμβάνουν οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, καταθέτοντας τις πλατφόρμες τους για την επόμενη ημέρα του κόμματος στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Το Κίνημα Αλλαγής να γίνει κόμμα εξουσίας υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του.

Τις βασικές πτυχές του μανιφέστου της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του κόμματος ανέλυσε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει κόμμα εξουσίας υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του.

Όπως μάλιστα τόνισε συμμετέχοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Δυναμική Κοινωνία», «πρωτεύοντα ρόλο στην ύπαρξη ή μη ενός αποτελεσματικού και σημαντικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι το μέγεθός του. Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προτάσεις του, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει περιορισμένη πειστικότητα και συνεπώς περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε και επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως σε ένα αχρείαστο κόμμα του κάθε φορά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος».

Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

Δίνοντας το στίγμα του για το πώς βλέπει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πραγματικό κίνημα αλλαγής, μίλησε για την σοσιαλδημοκρατία τονίζοντας αναφορικά με το κόμμα του πως «είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς».

Μάλιστα,  αναφέρθηκε στην «ιστορική ορίζουσα» του χώρου από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου φτάνοντας μέχρι την περίοδο του Κώστα Σημίτη. 

«Εμείς του ΠΑΣΟΚ είμαστε συνέχεια των κομμάτων του Χ.Τρικούπη, του Ελ.Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη. Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε προσθέτοντας πως «είναι απολύτως σαφές, πως η απόπειρα καπηλείας της ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους», είπε χαρακτηριστικά.

Για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οριοθετώντας τις σχέσεις με τα άλλα κόμματα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε υπαρξιακό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδεολογικό τη ΝΔ.

Μεταξύ των θεμάτων που έδωσε έμφαση ήταν η υγεία, επισημαίνοντας ότι ως εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αρνείται κατηγορηματικά ότι η υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης «και υποστηρίζουμε με ένταση, πως είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει όσο μπορεί καλύτερα». Τα ίδια, συμπλήρωσε ισχύουν για την Παιδεία και την εκπαίδευση, κάνοντας όμως τη διευκρίνιση ότι αρνείται κατηγορηματικά «σε κάθε βίαιη μειοψηφία τη δυνατότητά της να περιορίζει την άσκηση κάθε είδους δικαιώματος και ελευθερίας στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Οι αιχμές κατά της Γεννηματά 

Ο ίδιος περιγράφοντας ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ που οραματίζεται ζήτησε αλλαγή της πολιτικής προσέγγισης στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, ενώ πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση το κόμμα θα πρέπει να ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, να διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας, ενώ αφήνοντας αιχμές για τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, υπονόησε ότι εκείνη δεν μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι όποιος δεν μπορεί να κατακτήσει το πολιτικό μέγεθος του κόμματος «δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση», κάνοντας λόγο για «ετεροπροσδιορισμούς» στο πολιτικό της αφήγημα «από τους οποίους σήμερα υποφέρει» το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Μεγάλη εκδήλωση


Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε μεγάλη εκδήλωση με πρωτοβουλία του- ίσως τον επόμενο μήνα και πάντως όχι νωρίτερα από την περίοδο έξαρσης της πανδημίας- Έκανε λόγο για κάλεσμα «σε όλους και όλες που έζησαν, στήριξαν, βοήθησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από υπεύθυνες θέσεις» και το συνέδεσε επί της ουσίας με το προσκλητήριο για την στήριξη της υποψηφιότητάς του και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.