Πως είδαν το διπλωματικό πινγκ- πονγκ στην άλλη πλευρά του Αιγαίου; Τον δικό του απολογισμό των συναντήσεων Δένδια στην Άγκυρα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε το μεσημέρι σε δημοσιογράφους μετά την καθιερωμένη για τους μουσουλμάνους προσευχή της Παρασκευής. Ο Σουλτάνος μοιάζει να είδε άλλη συνέντευξη, αφού απεφάνθη ότι ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Νίκο Δένδια. Πάντως πίσω από τη στιβαρή και αποφασιστική εμφάνιση του Νίκου Δένδια κρυβόταν ένα πλούσιο παρασκήνιο.

Εντός έδρας ήττα του Ερντογάν

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το στραπάτσο από τον Νίκο Δένδια μέσα στο «σπίτι του». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνεπικουρούμενος και από τον ελεγχόμενο Τύπο έδειξε να έχει δει κάποιες άλλες δηλώσεις…

«Φυσικά απέναντι στην στάση και την συμπεριφορά του Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών μας τον έβαλε στην θέση του. Δεν θα μπορούσε να πράξει πιο ήπια. Δεν αρμόζει κάτι τέτοιο σε εμάς ως χώρα και ως έθνος. Έτσι “τελείωσε τη δουλειά” με την κατάλληλη στάση και τα αναγκαία σχόλια. Δεν θεωρούμε σωστή τη στάση του Δένδια.»

Καταλυτικό ρόλο στην ελληνική αντίδραση έπαιξαν οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Δένδια στην τηλεφωνική συνομιλία τους αμέσως μετά τη συνάντηση στο παλάτι. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ρητή εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει στις προκλήσεις. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες να του εκφράζει την ικανοποίησή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις δύσκολες συνομιλίες στην Άγκυρα.

Η Αθήνα δεν αποκλείει ότι το πρωτοφανές επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου να έχει και χαρακτήρα εκτόνωσης με την ελληνική διπλωματία να επιμένει να τάσσεται υπερ μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρικές σχέσεις. «Πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Άγκυρα.»

Οι συνομιλίες της Άγκυρας ήταν το πρώτο διπλωματικό κρας τεστ. Η Κύπρος είναι ο επόμενος σταθμός για τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας ενόψει και της πενταμερούς για το Κυπριακό. Στα κατεχόμενα βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Πάφο ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της 4μερους Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ και Αραβικών Εμιράτων – ο οποίος συναντήθηκε και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτό που αποτέλεσε από αργά χθες βράδυ απορία ήταν τι διημείφθη τελικά στη συνάντηση Ερντογάν – Δένδια πριν από τις δηλώσεις, την στιβαρή και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνιση του Έλληνα υπουργού που έβαλε αποφασιστικά όλα τα θέματα στο τραπέζι απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες απευθείας από την τουρκική προεδρία, είπε στον κύριο Δένδια να μην έχουμε διαμεσολαβητές να μιλάμε απευθείας, να λύσουμε σαν δυο γείτονες θέματα μας, ζήτησε να μην υπάρχουν κορώνες, για να μην υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις και εξέφρασε την πρόθεση του να συναντήσει τον κύριο Μητσοτάκη.

Φυσικά είναι αυτά που βγήκαν από την προεδρία προς τα έξω είναι δεδομένο ότι τεθούν και άλλα θέματα στην ατζέντα πάντα από την τουρκική πλευρά όπως παραδείγματος χάριν σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε μετά την προσευχή της παρασκευής έθεσε θέμα Μουφτή και πάλι για τη δυτική Θράκη. Είναι κάτι θέτει κάθε φορά και σίγουρα και τέτοια θέματα ετέθησαν.

Από την άλλη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις που έκανε με τον από την Κύπρο αποκάλυψε και ένα παρασκήνιο από το πώς αιφνιδιάστηκε δηλαδή από τον κύριο Δένδια στις δηλώσεις ότι η ελληνική πλευρά πριν βγουν για τη συνέντευξη ζήτησε να μην υπάρχουν αιχμές στις δηλώσεις που θα γίνουν χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Μάλιστα ο Τσαβούσογλου είπε ότι αφαίρεσε κάποια αιχμηρά σημεία ειδικά για το μεταναστευτικό από την ομιλία που είχε ετοιμάσει.

Στη συνέχεια είπε δεν μπορούσα να μην απαντήσω όμως τόνισε στο τέλος της συνέντευξης αυτής να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική πολιτική και όπως σημειώνει η σημερινή πιο εποικοδομητική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Δείτε το σχετικό βίντεο: