Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ μεταβαίνουν σήμερα σε κοινή αποστολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι και θα πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και – το πιο σημαντικό – θα υπογράψουν, την πρώτη στην ιστορία των δυο κρατών, συμφωνία αμυντικής συνεργασίας «για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας», όπως σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλ.Παπαϊωάννου γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό τόσο από ουσιαστικής, όσο και από συμβολικής απόψεως. Επίσης αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Σε πρακτικό επίπεδο με την αμυντική συμφωνία καλύπτεται από νομικής πλευράς και πλευράς Διεθνούς Δικαίου τόσο η μελλοντική ελληνική παρουσία μιας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας και του προσωπικού τους στη Σαουδική Αραβία για την προστασία από αεροπορικές απειλές κάθε είδους στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων (πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια, τερματικοί σταθμοί μεταφοράς πετρελαίου κλπ), όσο και η αντίστοιχη παρουσία για μακρά διαστήματα μαχητικών F-15C/SA της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) σε βάσεις της ΠΑ, ιδίως στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, για εκπαίδευση και άλλες δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ λίγων εβδομάδων βρίσκονταν στη Σούδα για ένα 20ήμερο Σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη για συνεκπαιδεύσεις με τις Ελληνικές ΕΔ, ιδίως την ΠΑ, και τους είχαν επισκεφθεί τότε οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή αποτελούσε το πρελούδιο των σημερινών εξελίξεων και οι Σαουδάραβες είχαν κατενθουσιαστεί!

Επισημαίνεται ότι η ΠΑ διαθέτει εδώ και μία 20ετία περίπου συνολικώς έξι Μοίρες Κ/Β Patriot ενταγμένες στο πλέγμα της ελληνικής αεραμύνης, από τις οποίες θα «αντληθεί» τώρα μία πυροβολαρχία, που θα δούμε αν θα είναι μία «ατόφια» πυροβολαρχία ή θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία της μιας πυροβολαρχίας «δι’εράνου» από όλες τις Μοίρες. Για το προσωπικό δεν γεννάται θέμα, καθώς αυτό θα είναι συμφώνως με τις πληροφορίες σε καθαρά εθελοντική βάση και θα προέρχεται από όλες τις Μοίρες Κ/Β Patriot, καθώς και από άλλες μονάδες αν είναι άλλων – αλλά απαραίτητων – ειδικοτήτων.

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού ο οποίος έχει επέμβει στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, όπου οι αντικυβερνητικοί αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ενισχύονται στρατιωτικώς από το Ιράν, προσπαθούν να ανατρέψουν το φιλοσαουδαραβικό καθεστώς και έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις τους από την Υεμένη εναντίον στόχων στο σαουδαραβικό έδαφος, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) εναντίον στρατηγικής σημασίας στόχων στο Σαουδαραβικό έδαφος, όπως διυλιστήρια κλπ, παρά τις προσπάθειες της νέας αμερικανικής διακυβερνήσεως του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, αλλά όχι έσχατο, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαίας υποστηρίξεως Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει τη «δυσφορία» της Άγκυρας, που έχει άσχημες διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ, λόγω του εντονότατου μεταξύ τους ανταγωνισμού, για το ποια χώρα θα ηγηθεί του Σουνιτικού Ισλάμ.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται οι δύο από τις τρεις Ιερές Πόλεις του Ισλάμ, η Μέκκα, όπου γεννήθηκε ο Προφήτης Μωάμεθ και όλοι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να στρέφουν προς τα εκεί το πρόσωπό τους όταν προσεύχονται και η Μεδίνα όπου έχει ταφεί ο Προφήτης Μωάμεθ. Επομένως και μόνο εκ των δύο αυτών γεγονότων η θέση της Σαουδικής Αραβίας στο Μουσουλμανικό κόσμο γενικώς και στο Σουνιτικό Ισλάμ ιδιαιτέρως είναι πάρα πολύ σημαντική αλλά αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια από την Άγκυρα και το νεοοθωμανισμό του Ερντογάν.

Έρχεται λοιπόν τώρα ΚΑΙ η αμυντική συμμαχία με την Ελλάδα, που δίπλα στις όποιες γεωπολιτικού χαρακτήρος φιλοδοξίες της Άγκυρας για την ηγετική θέση στο Μουσουλμανικό – Σουνιτικό - κόσμο, θέτει τώρα και μία ακόμα – τακτικού χαρακτήρος – «απειλή» γι’ αυτήν.

Η στρατιωτική συμμαχία Αθήνας - Ριάντ έρχεται σε συνέχεια της αντιστοίχου συμφωνίας της Ελλάδος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υπογράφτηκε προ μερικών μηνών και έτσι η Άγκυρα αρχίζει να νοιώθει έναν κλοιό στην ευρύτερη περιφέρεια ασφαλείας της συνεχώς να στενεύει.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στο Ριάντ, ο μεν ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκηπα Khalid bin Salman και με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Πρίγκηπα Faisal bin Farhan, ενώ από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας θα συναντηθεί διαδοχικώς με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef bin Falah Al Hajraf, με τον ομόλογό του Πρίγκηπα Faisal bin Farhan και τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Adel Al-Jubeir.