Στη φράση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας των επαφών και συνομιλιών που είχε, μαζί με τον συνάδελφό του της Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας «εμείς δεν το βλέπουμε ως ισορροπία δυνάμεων, αλλά ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του διεθνούς Δικαίου» περικλείεται όλη η προσπάθεια και ο στρατηγικός στόχος της Αθήνας, μέσω της κατακόρυφης αναβαθμίσεως των διμερών μας σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου τα τελευταία χρόνια.

Ο ΥΠΕΞ κληθείς να σχολιάσει για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ελλάδος – Σ.Αραβίας μετά και τη σημερινή υπογραφή δύο συμφωνιών, είπε τα εξής:

«Νομίζω ότι ήταν μια σημαντική επίσκεψη - η δική μου και του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου - σήμερα στη Σαουδική Αραβία, στο Ριάντ και στη Τζέντα.

Καταρχήν υπογράψαμε μια Συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη Συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Patriot εδώ στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό νομίζω συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου και μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Νομίζω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη διασύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά.

Ο ίδιος απαντώντας σε άλλο δημοσιογραφικό ερώτημα περί της σημασίας της παρουσίας του σήμερα στη Σ.Αραβίας και της ταυτοχρόνου παρουσίας μαχητικών από τα ΗΑΕ στην άσκηση «Ηνίοχος’21» και αν αυτά αποτελούν ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, τόνισε τα εξής:

«Εμείς δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου. Όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμιάς εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το διεθνές δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε. Και η οποία, όπως πολύ καλά είπατε και εσείς, έχει απτά δείγματα επιτυχιών».