Η εστίαση πρέπει να ανοίξει με ελεγχόμενα πρωτόκολλα λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενα μάλιστα τις δηλώσεις πολλών επιστημόνων σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Η πρόταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιες πλατείες της πρωτεύουσας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Επειδή και εκεί εγκυμονεί κίνδυνος διασποράς και οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από το εξάμηνο ατελέσφορο εγκλεισμό, η κυβέρνηση οφείλει – παράλληλα με τα μέτρα που πρέπει να πάρει επιτέλους για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης - να κάνει το μόνο ορθολογικό που αποφεύγει για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες: Να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε και ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω και να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας και πρωτόκολλα και παράλληλα να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στην εστίαση, όπου 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων. Να εφαρμοστούν με λίγα λόγια κανόνες ασφαλείας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας».

Υπέρ αρκετοί από τους ειδικούς

Το ίδιο εισηγούνται δημόσια εξάλλου πολλοί επιστήμονες και υγειονομικοί, προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύντακτες υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Ειδικότερα, ο Θάνος Δημόπουλος στο MEGA είπε: «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε», η Αθηνά Λινού στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά», και πρόσθεσε ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα».

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε στο Open: «Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες», ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης οργανωμένα και με πρωτόκολλα, σημειώνοντας πως «αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης». Επίσης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, σημειώνοντας πως «σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δε λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα». Ενώ και η Ματίνα Παγώνη στο Open τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς».