Ενοχλημένος από την περίεργη ανοχή που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας, στα «τερτίπια» του πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη, και γενικά στον «πολακισμό» που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε το μέλος της κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ομότιμος καθηγητής του LSE, Νίκος Μουζέλης.

 Ειδικότερα, σε ένα άρθρο – φωτιά, στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, ο κ. Μουζέλης συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα, να απαλλαγεί από τον Πολάκη, διαφορετικά θα οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, καθώς όπως σημειώνει ο καθηγητής, με την τακτική του πολακισμού ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοϋπονομεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έμπειρος κ. Μουζέλης, που μετακινήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αρκετά χρόνια στενής συνεργασίας με τον Κώστα Σημίτη στο άρθρο του, με τίτλο «Αν ο Τσίπρας δεν απαλλαγεί από τον Πολάκη, τότε…», γράφει ότι στην διαδρομή του από το 2015 μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «δύο βασικά λάθη: Τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και τη διατήρηση του παρωχημένου πολακισμού.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα του 4% με ουτοπική ιδεολογία και μαξιμαλιστικές θέσεις κατόρθωσε να γίνει η «πρώτη φορά Αριστερά». Για να το καταφέρει, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες - ένα ακραίο, εθνολαϊκιστικό κόμμα που προέκυψε από την τότε πολιτική συγκυρία. Ηταν το πρώτο βασικό λάθος του.

  Θα έπρεπε να κάνει πιο συστηματικές προσπάθειες για να βρει έναν πιο κατάλληλο σύμμαχο. Αν δεν τον έβρισκε, θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα και να διεκδικήσει την εξουσία αργότερα», έγραψε, χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε για τον Πολάκη:

 «Αντί να σταματήσει τις εξαλλοσύνες του ευέξαπτου βουλευτή, τον διόρισε κεντρικό μέλος της προανακριτικής επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να κάνει ένα θαυμάσιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι καιρός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική και να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από στελέχη όπως ο Πολάκης. Αν δεν το κάνει, το κόμμα θα συνεχίζει την αυτοϋπονόμευσή του».

 Και σε άλλο σημείο εξηγεί: «Η διογκούμενη ένταση κορυφώθηκε όταν με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου ο Παύλος Πολάκης, σε μια από τις συνηθισμένες αμετροεπείς αντιδράσεις του, κατηγόρησε τη ΝΔ ως παράταξη δωσίλογων. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε άμεσα, δεν υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό Πολάκη λέγοντας ότι «οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δωσίλογων», εντούτοις προσπάθησε να απαλύνει την αντίδραση του συνεργάτη του υποστηρίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο πολιτικών διενέξεων. Ο Πολάκης ωστόσο αμετανόητος επέμεινε στην κριτική του δηλώνοντας «τελεία και παύλα».

 Θα περίμενε κανείς πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα περιόριζε τον ευέξαπτο Κρητικό, οι παρεμβάσεις του οποίου υποσκάπτουν την αξιοπιστία του κόμματος. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά αντ’ αυτού τον έβαλε στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τον ρόλο του Νίκου Παππά στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ. Αυτό μάλλον δείχνει πως θεωρεί τον στενό του φίλο χρήσιμο για μια πιο ριζοσπαστική/επιθετική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Νομίζω πως κάνει λάθος.

 Ο πολακισμός δεν πείθει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου αλλά ούτε και πολλά στελέχη του κόμματος. Δεν πείθει ούτε αυτούς που ήδη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτούς που είναι αναποφάσιστοι».

 Ας σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα Πολάκη, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στις αιτιάσεις, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τον βουλευτή Χανίων.