Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με «στεγανά» στην ενημέρωση των ΜΜΕ, μια κλειστή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα χειρίζεται το σχέδιο «Νεολαία».

Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνεργάτες του, με δύο διαστάσεις: την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με έμφαση στους νέους ανθρώπους, αλλά και το να κερδίσει ξανά η Νέα Δημοκρατία τη νεότερη γενιά, που σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις εκφράζει τον μεγαλύτερο θυμό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα για τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού.

Πρόκειται ταυτόχρονα για την ηλικιακή κατηγορία στην οποία εμφανίζεται να έχει τη μικρότερη εκλογική διείσδυση επί του παρόντος η Ν.Δ., την ώρα που διατηρεί διψήφια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Της ομάδας αυτής ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ακης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος και άλλοι. Τα πεδία πάνω στα οποία δουλεύουν είναι αρκετά και διαπερνούν οριζόντια το κυβερνητικό έργο: Εργασιακά, Παιδεία, ψηφιακό κράτος, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνία των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Δημήτρης Καιρίδης έθεσε το ζήτημα του πόσο ελκυστική είναι πολιτικά η κυβέρνηση στη νεολαία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα αφορούν τους νέους το προσεχές διάστημα.

Στόχος η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων

Όπως εξηγεί στα «Π» κυβερνητικό στέλεχος, «δεν είμαστε στη δεκαετία του ’80, όταν δημιουργήθηκε υφυπουργείο Νέας Γενιάς με τον Κώστα Λαλιώτη για να ασχοληθεί με τα ζητήματα της νεολαίας. Χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές». Στην ερώτηση αν η στόχευση είναι περισσότερο εκλογική, το ίδιο στέλεχος απαντά κατηγορηματικά «όχι». Όπως εξηγεί, «πρέπει να ενισχύσουμε τις παραγωγικές ηλικίες, που θα τραβήξουν τη χώρα μπροστά».

Οι προτάσεις της ομάδας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησής τους θα είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είχε τονίσει, εξάλλου, χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0») ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, «για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρώτιστα το μέλλον και, άρα, τους ίδιους τους νέους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας, για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις».

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους αποτελούν βασική προτεραιότητα και απώτερο στόχο όλων των αξόνων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι επενδύσεις που προβλέπει για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες νέους με τις αντίστοιχες δεξιότητες και προσόντα.

Παράλληλα, οι σχετικοί με την «απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή» άξονες είναι εξ ορισμού συνδεδεμένοι με την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι πολιτικές αυτές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και ένα μείζον ζήτημα ως προς τη νέα γενιά: Στους νέους 15-24 ετών μόνο το 22,5% συμμετέχει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (στοιχεία 2019), που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος είναι 39,4%.

Με το βλέμμα στη νέα γενιά προετοιμάζεται και η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, που θα αφορά μόνο όσους μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς και προαιρετικά όλους τους εργαζομένους μέχρι 35 ετών. Είναι μια μεταρρύθμιση, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, που θα επιτρέπει σε κάθε νέο εργαζόμενο να γνωρίζει ότι τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης έχει ένα ταμείο, έναν «κουμπαρά» στην άκρη, που θα του προσφέρει μια ασφάλεια όταν με το καλό βγει στη σύνταξη, και η οποία θα απαντά παράλληλα στην ανησυχία πολλών νέων ανθρώπων πως «δεν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ποτέ σύνταξη».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 17 Απριλίου 2021