O παλαιός Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Σασά Γκιτρί είχε πει ότι «Μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι σοβαρός, αλλά δεν μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι έξυπνος»! Φράση που ταιριάζει απολύτως στα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του καθώς και στη συμπεριφορά τους.

Αρχίζοντας χρονολογικά αντιστρόφως, ώστε να ληφθεί υπόψη η επικαιρότητα, αν σταθούμε στο θέμα της πανδημίας, καταγράφουμε τις εξής επικές γκάφες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της:

  • Ο κ. Τσίπρας πρότεινε, κάνοντας, υποτίθεται, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρεις πηγές, αγνοώντας τα ισχύοντα στην Ε.Ε., καθώς η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι η από κοινού προμήθεια των εμβολίων για όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης. Απάντηση στον κ. Τσίπρα έδωσε η ίδια η Κομισιόν, που ανακοίνωσε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματευθεί παράλληλα.
  • Οι άλλες δύο γκάφες που διέπραξε ο κ. Τσίπρας επί του ιδίου θέματος ήταν: (α) Η πρότασή του να αγοράσουμε… την πατέντα των εμβολίων, ώστε να παράγουν τα εμβόλια οι δικές μας φαρμακοβιομηχανίες, όταν δυσκολίες στη μαζική και γρήγορη παραγωγή είχαν παγκόσμιοι κολοσσοί του κλάδου!, (β) Ο ισχυρισμός ότι τα self tests θα μας τα προμήθευε η Siemens, η οποία, λόγω παρελθόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι προσφέρεται για να πληγεί η κυβέρνηση. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι 30 εταιρείες είχαν καταθέσει τις προσφορές τους, όχι όμως η Siemens. Ομολόγησαν ότι ήταν αστοχία, παραδεχόμενοι δηλαδή ότι ήταν αδιάβαστοι.
Στο ίδιο πνεύμα πολιτικής και λεκτικής γκάφας είναι και η απίθανη δήλωση Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, όταν ρωτήθηκε για τον τουρισμό και είπε ότι θα πρέπει οι τουρίστες να υποβάλλονται σε τεστ και να μπαίνουν στο αεροπλάνο όταν είναι… θετικοί.

  • Να θυμίσουμε ακόμη, όσον αφορά στην πανδημία, ότι ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, κατά τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ότι έδρασε παρά τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων. Η διάψευση ήλθε από τους ίδιους τους επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ποτέ δεν είχαν συστήσει στην κυβέρνηση lockdown στη Θεσσαλονίκη.
  • Από τις εξίσου πρόσφατες γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτή την οποία έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος με αφορμή την κακοκαιρία «Μήδεια» είπε, μιλώντας για την έλλειψη πρόνοιας από την κυβέρνηση στη Λέσβο, «στους καταυλισμούς των προσφύγων, με γυναικόπαιδα, με παιδάκια, με μωρομάνες, με αδύναμους ανθρώπους κάτω από το σεντόνι του χιονιά». Στο νησί βεβαίως… δεν έπεσαν χιόνια.
  • Στον ίδιο ανήκει και ο χαρακτηρισμός… «κωλοδεξιοί της ΕΡΕ» για τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, υβρίζοντας έτσι σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα, αν συνυπολογίσουμε ότι, εκτός από το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ. διαχρονικά, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επικυρώνει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη σημερινή κρίση.
  • Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, έχουμε την προκλητική παράκαμψη της καραντίνας από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος δεν τήρησε τον 14ήμερο εγκλεισμό του κατ’ οίκον, αλλά εθεάθη να ψωνίζει σε σουπερμάρκετ συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς του, για να του κρατάνε τις σακούλες.
  • Αδιάβαστος είχε πιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη νοµοθετική ρύθµιση για τη νοµική κάλυψη του ∆.Σ. της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης. Τότε είχε καταγγελθεί από την αξιωµατική αντιπολίτευση η κυβέρνηση ότι µε τον νόµο αυτόν προσέφερε ασυλία στα µέλη του ∆.Σ. της Βιοµηχανίας. Μόνο που τα εν λόγω µέλη είχαν διοριστεί από τον… ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μια άλλη επική γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν ο, υποτίθεται, αρµόδιος τοµεάρχης -απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- Χρ. Σπίρτζης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να χορηγήσει επίδοµα στους αστυνοµικούς. Μερικές µόνο ηµέρες πριν, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την Αστυνοµία για αυθαιρεσία.
  • Ετερες επικές γκάφες, οι οποίες ανέδειξαν την αγραµµµατοσύνη που επικρατεί στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ήταν: (α) Οταν βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε… επιδειξία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αγνοώντας προφανώς τη σωστή λέξη, (β) Οταν η επιρρεπής στα λεκτικά ολισθήµατα Κατερίνα Νοτοπούλου, µιλώντας σχετικά µε την Προανακριτική για τη Novartis, είχε πει το αµίµητο ότι «η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή θα είναι… αρτιµελής»! Προφανώς ο τόνος για τις λεκτικές γκάφες δίδεται από τον ίδιο τον αρχηγό του κόµµατος, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατά καιρούς µάς έχει εκπλήξει. Οπως π.χ.:
º Εχει συµπεριλάβει το Ιράν στις αραβικές χώρες
º Εχει κάνει στροφή 360 µοιρών!
º Εχει διαχωρίσει ως δύο νησιά τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη
º Εχει µπερδέψει τη συγγραφέα του «Σοκ» -που αφορά την παγκόσµια οικονοµική ύφεση- Ναόµι Κλάιν µε το µοντέλο Ναόµι Κάµπελ!
º Εχει αναπτύξει την πρωτάκουστη διεθνώς θεωρία ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.