Για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, μίλησε στο «Bloomberg» ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου επαφές στη Γερμανία και αναμένεται να μεταβεί και στην Πολωνία.

Μια… ανάσα από την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού για το 2021, ο κ. Θεοχάρης τόνισε στο «Bloomberg» πως είναι σημαντικό τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση ως προς τις αποφάσεις επανεκκίνησης, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν πολύ πιο ασφαλές το καλοκαίρι.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι δεν αναμένει ότι αυτή η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι τόσο καλή όσο εκείνη του 2019, αλλά εκτίμησε ότι τα νούμερα θα είναι πολύ καλύτερα από του 2020.

«Έχουμε ένα σύστημα επαγγελματικό και ώριμο. Πέρυσι ανοίξαμε με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και κανόνες για το πώς πρέπει να γίνονται τα ταξίδια και το τι συμβαίνει όταν φτάνει κάποιος στην Ελλάδα (…) Βραβευτήκαμε για τη διαχείριση του τουρισμού σε συνθήκες πανδημίας. Φέτος, έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Έχουμε τα προγράμματα εμβολιασμού και έχουμε και τα rapid tests. Αυτά θα πραγματοποιούνται με τυχαίο τρόπο στα αεροδρόμια», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του στη Γερμανία, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική αγορά» για την Ελλάδα.

«Οι συναντήσεις στη Γερμανία έγιναν με στόχο τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κανόνων και κανονισμών. Είναι πολύ καλύτερο εάν τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ βρεθούν μαζί και αποφασίσουν γι’ αυτούς τους κανόνες. Σας θυμίζω ότι τα λεγόμενα “πράσινα διαβατήρια” ήταν μια ιδέα που εμείς προωθήσαμε, με επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε να την υλοποιήσει. Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο και νομίζω ότι αυτό θα κάνει το καλοκαίρι πιο ασφαλές. Συντονισμός είναι το όνομα του παιχνιδιού. Πάντα ήμασταν υπέρ μιας κοινής προσέγγισης και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σχετικά με τις προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν, δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση και αρκετές κρατήσεις σε αρχικό στάδιο.

«Θα υπάρχει μια μετακίνηση προς το τέλος του καλοκαιριού ή προς τη μέση του καλοκαιριού, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, και επιπρόσθετα αρκετά μέσα στο φθινόπωρο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι δεν έχουμε βγει από το δάσος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, ότι τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις και τα πρωτόκολλα με τις μάσκες. Θέλουμε να βρούμε αυτή τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα και στην ασφάλεια. Τα νούμερα δεν θα είναι σαν του 2019, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα από του 2020», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.