Με πολύ θετικά μηνύματα από κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκλεισε το «σερί» συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με ξένους ηγέτες, που ήρθαν στην Αθήνα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ευοίωνα τόσο για την έγκριση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και για την πρόοδο των επενδύσεων και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

«Η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος», σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Margrethe Vestager, στην έναρξη της συνάντησής της με τον κ. Μητσοτάκη.

«Τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή», συμπλήρωσε η κα Βεστάγκερ. Μιλώντας για την χώρα μας στην ομιλία της στο Φόρουμ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι σήμερα πλέον αποτελεί πρότυπο και πρέπει όλοι να εμπνέονται από την πρόοδο που έκανε στην διάρκεια της πανδημίας. «Η υγειονομική κρίση ήταν περίοδος για ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης», είπε προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία είναι το κλειδί και το εργαλείο για να αφήσουμε πίσω μας και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Klaus Regling αναφέρθηκε επαινετικά στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. «Νομίζω πως ήταν το δεύτερο σχέδιο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδα πως ο Επίτροπος Gentiloni είπε πως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι σωστές, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα μιλήσω και εγώ αύριο (σ.σ. σήμερα). Επομένως θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο, ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στη δε ομιλία του σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην μετα-πανδημική εποχή «ως ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο».