Μπορεί να μην έχει ακόμη «κλειδώσει» το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο η μάχη όχι μόνον έχει ξεκινήσει, αλλά «φουντώνει» μέρα με τη μέρα.

Υποψήφιοι, αλλά και εν δυνάμει οργανώνουν τις δυνάμεις τους και ξεδιπλώνουν σιγά σιγά την στρατηγική τους, επιχειρώντας να δώσουν το στίγμα τους, με στοχευμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο, ενώ ταυτόχρονα συναντώνται με βουλευτές και στελέχη, με στόχο να «χτίσουν» συμμαχίες.

Υπενθυμίζεται ότι, με σημερινά δεδομένα, μόνο δύο υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία άλλωστε είναι κι αυτή που άνοιξε πρώτη τη συζήτηση και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δηλώσει υποψηφιότητα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής όταν επισημοποιηθεί το άνοιγμα των σχετικών διαδικασιών. Στον κατάλογο των υποψηφίων αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προστεθούν οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης.

Ο κύκλος υποστηρικτών και οι μυστικοσύμβουλοι
 

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία και τις ομαδοποιήσεις σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Φώφη Γεννηματά έχει ένα μεγάλο κύκλο υποστηρικτών. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας απολύτως στο πλευρό της είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος θα έχει κομβικό ρόλο στον συντονισμό των νυν βουλευτών, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Μπαράν Μπουρχάν, ο Χρήστος Γκόγκας, ο Ανδρέας Πουλάς και ο Γιώργος Μουλκιώτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Καμίνης, θα βρεθούν απέναντί της. 

Στον δρόμο προς τις κάλπες, η Φώφη Γεννηματά θα έχει δίπλα της μια σειρά στελεχών από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, που λειτουργούν ως «μυστικοσύμβουλοί» της, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσουρας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της θα διαδραματίσουν κεντρικά στελέχη του συνδικαλιστικού και αυτοδιοικητικού χώρου, καθώς και κάποιες εκ των συνιστωσών του Κινήματος Αλλαγής, όπως η Ανανεωτική Αριστερά του Θόδωρου Μαργαρίτη.  Στο πλευρό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής βρίσκονται, επίσης, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, καθώς και η πλειοψηφία των Τομεαρχών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. 

Πρόσωπο – κλειδί στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας, με τον οποίο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» 24 ώρες το 24ωρο. Πρόκειται για τον εξ απορρήτων συνεργάτη της, που αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις δύσκολες επαφές και αποστολές.

Στο οργανωτικό επιτελείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, το γενικό πρόσταγμα θα έχει η πρώην βουλευτίνα και συντονίστρια της πανελλαδικής διεύρυνσης του κόμματος Τόνια Αντωνίου, που θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρη σε ζητήματα εσωκομματικών διεργασιών και γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Θα την πλαισιώνουν νέα, αλλά και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη.

Οι βουλευτές, οι Βενιζελικοί και οι Σημιτικοί

Στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται διαχρονικά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ σταθερή είναι η επικοινωνία του πρώην υπουργού με την Χαρά Κεφαλίδου, την Νάντια Γιαννακοπούλου και την Εύα Καϊλή από την Ευρωβουλή, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, είχε ταχθεί, θερμά, υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμα βουλευτές που κρατούν έως τώρα ουδέτερη στάση, είναι έτοιμοι να πέσουν στην «αγκαλιά» του πρώην υπουργού.

Υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου κινείται μεγάλη μερίδα «σημιτικών» και «βενιζελικών» στελεχών, που στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία είχαν στηρίξει μαζικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την υποψηφιότητά του στηρίζει, επίσης, και μια ομάδα πολιτών με το όνομα «Εμείς οι Πολίτες». Πρόκειται για πρόσωπα που είχαν ενταχθεί πολιτικά παλαιότερα στο Ποτάμι και εργάζονται πάνω στην ατζέντα και το οργανόγραμμα των θέσεων που θα προβάλλει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με την υποψηφιότητα Λοβέρδου συμπαρατάσσεται και η πολιτική κίνηση με το όνομα «Δυναμική Ελλάδα» και ιδρυτή τον πρώην βουλευτή Θόδωρο Παπαθεοδώρου.

Στο δρόμο προς τις κάλπες, ο πρώην υπουργός λειτουργεί επτά θεματικές ομάδες, ενώ το γενικό πρόσταγμα του οργανωτικού έχει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Χαράλαμπος Βαρδίκος.

Σε πρώτο πλάνο η νέα γενιά 

Στο «στρατόπεδο» του Nίκου Ανδρουλάκη, το παιχνίδι στην εσωκομματική αρένα θα κάνουν εκ νέου στελέχη κυρίως της νέας γενιάς. «Στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας του θα είναι και πάλι ο εξ απορρήτων του και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος θα έχει τη συνολική εποπτεία και ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας.

Κομβικό ρόλο στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει και ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ενώ το οργανωτικό τραπέζι θα πλαισιώνεται και από άλλα στελέχη, προερχόμενα κυρίως από τη νεότερη γενιά της Παράταξης, που θα «τρέξουν» τον μηχανισμό σε επίπεδο νομών και δήμων.

Σε επίπεδο βουλευτών, σκληρό αγώνα υπέρ του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής δίνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της προσέγγισης συναδέλφων του από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ο Γιώργος Φραγγίδης.

O Γερουλάνος και ο Καστανίδης
 

Το «μήλον της Έριδος», όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν τα παπανδρεϊκά μεσαία στελέχη, που έχουν μια πιο αριστερή στροφή στα πράγματα. Σημαντική πλειοψηφία αυτών θα στραφούν προς τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»