«Όταν μιλάμε για το τουριστικό προϊόν της χώρα έχει σημασία να διασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουμε την ευκαιρία να συνδέσουμε την Ελλάδα με τον επαγγελματισμό και την οργάνωση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Για το Μεγάλο Περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε πως θα αλλάξει η εικόνα της Αθήνας ενώ προανήγγειλε φύτευση ώστε να υπάρχει περισσότερο πράσινο.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη σημείωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος και θα διεκδικήσει την ψήφο των Αθηναίων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ελεύθερη πτώση που έκανε, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε: «Ήτανε μαγεία. Αφήνεις όλα σου τα νεύρα, όλη σου την ένταση, όλο του το άγχος στα σύννεφα».

Αναφορικά με το τουριστικό πρόγραμμα και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αθήνα, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: «Μπορούμε νομίζω να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι αν και θα ξέρουμε περισσότερα προς το τέλος Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για κρατήσεις και στα ξενοδοχεία. Τα καλά νέα είναι ότι σιγά–σιγά βλέπουμε τους τουρίστες να επιστρέφουνε αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για το τουριστικό προϊόν της χώρας γιατί μιλάμε για πολλά καλοκαίρια ακόμα έχει πολύ μεγάλη σημασία να διασφαλίσουμε ότι όλοι τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα μέτρα προσωπικής και συλλογικής ασφάλειας. Γιατί εδώ έχουμε την ευκαιρία να συνδέσουμε την Ελλάδα όχι μόνο με την Ακρόπολη, τη θάλασσα, τα νησιά και τις παραλίες αλλά να συνδέσουμε την Ελλάδα με τον επαγγελματισμό και την οργάνωση».

«Δηλαδή αν εμείς καταφέρουμε να πείσουμε τους επισκέπτες μας ότι το κάνουμε σωστά, ότι αισθάνονται ασφαλείς, ότι αισθάνονται καλά στην Ελλάδα και γίνουν μετά πρέσβεις μας ανά τον κόσμο αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ το τουριστικό μας προϊόν τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα εισηγηθεί την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, απάντησε: «Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς, θα ακούσουμε τη γνώμη τους, τις προτάσεις τους και θα πορευτούμε ανάλογα. Δεν χρειάζεται όλοι να είμαστε όλα... Από την πρώτη στιγμή υιοθετήσαμε τις προτάσεις των ειδικών χωρίς συζήτηση και χωρίς δεύτερη σκέψη, ακόμα και αν ενδεχομένως κάποιες από αυτές σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργούσαν κάποια ερωτηματικά και θα συνεχίσουμε να το κανουμε πολύ συνειδητά γιατί αυτό είναι το σωστό. Όταν είσαι σε ένα πόλεμο πρέπει όλοι να είμαστε στρατιώτες δεν χρειάζεται πάντα να γινόμαστε στρατηγοί».

Για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, ο δήμαρχος ανέφερε: «Είναι ένα έργο το οποίο έχει συζητηθεί όσο λίγα αλλά είναι και ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί όσο λίγα. Τι ξέρουμε σήμερα, έχουμε δύο βασικά στοιχεία ότι η κίνηση, μετά τις δυσκολίες της αρχής όπως είχαν προβλέψει οι συγκοινωνιολόγοι, έχει αποκατασταθεί. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι βλέπουμε ήδη βελτίωση στους περιβαλλοντικούς μας δείκτες άρα μπορούμε με ασφάλεια να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι τα μόνιμα έργα στην Ερμού, στο Σύνταγμα, στην Όλγας και στην Πανεπιστημίου. Μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων ώστε να κερδίσουμε το δημόσιο χώρο, να έχουν χώρο οι ποδηλάτες, να έχουν χώρο οι πεζοί. Οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων οι οποίες πια θα πάρουν μια μόνιμη μορφή που θα μας δώσουν και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο δεύτερό μας στόχο που είναι η φύτευση».

«Η Αθήνα χρειάζεται πράσινο, χρειάζεται δέντρα, χρειάζεται να ρίξουμε τη θερμοκρασία, χρειάζεται τη χαρά που δίνει το πράσινο μέσα στην πόλη. Υπάρχει μια άποψη γενικά «ότι έτσι είναι η Αθήνα δεν αλλάζει», εγώ πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει, δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά μπορεί να αλλάξει όπως κάνουν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, σημελιωσε: «Έχουμε την Ερμού και το Σύνταγμα που θέλουμε να τα ξεκινήσουμε τους επόμενους μήνες για να ακολουθήσουν μετά η Πανεπιστημίου και η Βασιλίσσης Σοφίας αλλά αυτά είναι μόνο μερικά κομμάτια του συνολικού μας σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη δημοπρατήσει και θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες ένα πολύ μεγάλο έργο για τα πεζοδρόμια γιατί πέρα από το Μεγάλο Περίπατο υπάρχουν και πολλοί μικροί περίπατοι μέσα στην πόλη. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε έργα σε πεζοδρόμια και στις 129 περιοχές της πόλης, δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα πεζοδρόμια της πόλης, θα καλύψουμε ένα 10 με 12% αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικό».

Για το έργο των ασφαλτοστρώσεων, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή ασφαλτοστρώνουμε το 50% του οδικού δικτύου της πόλης, μιλάμε για 1.100 δρόμους. Ασφαλτοστρώνουμε 200 δρόμους κάθε μήνα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα έργο ασφαλτοστρώσεων 24 εκ. € το αντίστοιχο στην προηγούμενη θητεία ήταν 2,5 ή 3 εκατ. ευρώ».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την κατάργηση της απλής αναλογικής, επισήμανε: «Ειναι κάτι το οποίο το ζητάει η ΚΕΔΕ , το ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, των δημοτικών συμβουλίων για ένα πάρα πολύ απλό λόγο διότι τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι λέσχη συζήτησης , δεν είναι λέσχες ιδεών εμάς μας έχει εμπιστευτεί ο κόσμος να παίρνουμε αποφάσεις για να μπορούμε να προχωράμε μπροστά, για να μπορούμε νε βελτιώνουμε όσο γίνεται την καθημερινότητα όλων μας, ούτε μπορούμε να μεταφέρουμε τα ζητήματα της Βουλής στα δημοτικά μας συμβούλια. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

«Χρειαζόμαστε μια αυτοδιοίκηση η οποία να είναι αυτόνομη, να είναι ανεξάρτητη, μια αυτοδιοίκηση η οποία να είναι ελεύθερη αλλά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε και μια αυτοδιοίκηση η οποία να είναι ώριμη, να είμαστε δηλαδή ενήλικες που σημαίνει να αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας και να έχουμε και την ευθύνη των λόγων και των πεπραγμένων μας. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από συζητήσεις της απλής αναλογικής πόσο μάλλον που είναι μια συζήτηση που έχει απορροφήσει το οξυγόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Εννοείται, θα είναι ξανά υποψήφιος, θα διεκδικήσω για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των Αθηναίων για να μπορουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε».