Τον χρόνο που θα αμφισβητήσουν την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα αναζητούν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, τα περισσότερα από αυτά διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί σήμερα το κόμμα τους σε όλα τα επίπεδα. Η κριτική που γίνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τα στελέχη του κόμματος που δεν καλοβλέπουν το θέμα της διεύρυνσης, αλλά και της διαδικασίας ανάδειξης των νέων στελεχών, έχει να κάνει κυρίως με τρία στοιχεία.

Οπως υποστηρίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ από συλλογικό κόμμα έχει μετατραπεί σε καθαρά προεδρικό, αφού όλο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να έχει πάρει επάνω του την προβολή του κόμματος με την ανάδειξη του νέου αφηγήματος. Λένε, μάλιστα, ότι με τον τρόπο του έχει καταφέρει και έχει θέσει εκτός όλων των διαδικασιών εκλεγμένα όργανα, τα οποία αποφάσιζαν συλλογικά μέσα από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της επικαιρότητας.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι, προκειμένου να αναδείξει το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έχοντας δίπλα του στελέχη προερχόμενα από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι δυνατόν την ημέρα της πορείας για το Εργασιακό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δίπλα του τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θάνο Μωραΐτη και τον συνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο. Το μήνυμα που στέλνει σε όλους εμάς είναι αποτρεπτικό και σε έναν βαθμό αποκαρδιωτικό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε σε κυβερνητικό κόμμα με όλους εμάς».

Το νέο αφήγημα -το οποίο στην πραγματικότητα αποφάσισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑέχει ως στόχο την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού από αυτό στο οποίο παραδοσιακά απευθύνεται η Κουμουνδούρου και το οποίο κινείται από την Αριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά. Οι διαφωνούντες μιλούν για αφήγημα «λάστιχο», το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από το βασικό αριστερό ιδεολογικό υπόβαθρο με το οποίο κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κάλπες για να μπορέσει να κάνει αυτοκριτική και κυρίως κριτική στον Αλέξη Τσίπρα

Το συμπέρασμα από την κριτική που γίνεται στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι, εάν μπορούσαν οι διαφωνούντες να αμφισβητήσουν σήμερα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα το είχαν κάνει. Όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την αποδοχή ενός ευρύτερου κοινού και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς. Καθώς, μάλιστα, οι ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου επιθυμούν να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οποιαδήποτε αμφισβήτηση του προέδρου θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τον κόσμο του κόμματος αλλά και με όσους διαφωνούν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος έχει να κάνει με το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Την επομένη δηλαδή των εκλογών -όποτε και αν γίνουν αυτές- θα αμφισβητηθεί το αφήγημα αλλά και η τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση. Παίρνουν, μάλιστα, κάποια στοιχεία ως δεδομένα για να κάνουν αυτή τη συζήτηση. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι, εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λένε, δηλαδή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πάρει καθόλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα προκηρύξει αμέσως εκλογές. Θεωρούν, δε, σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα, γεγονός που σημαίνει ότι στις επαναληπτικές η Ν.Δ. θα έχει και πάλι αυτοδυναμία, αφού χρειάζεται μόνο 34%.

Αν τα πράγματα πάνε με βάση αυτό το σενάριο, την επομένη των επαναληπτικών εκλογών θα ανοίξει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μια συζήτηση για το ποιος και τι έφταιξε για τη νέα ήττα. Το σίγουρο είναι ότι αυτήν τη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δεχθεί τα πυρά των συντρόφων του, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται παραγκωνισμένοι.

«Αγκάθι» ο διάδοχος του Τσίπρα

Στο αφήγημα αυτό υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό «αγκάθι»: Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια θέση.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι χολωμένος, γιατί με τις κινήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τον έβγαλε μεν εκτός παιχνιδιού, δεν επιθυμεί ωστόσο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί ο πρώην υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί για το κόμμα της Αριστεράς, με απήχηση στο ευρύτερο ακροατήριο των ψηφοφόρων. Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί επαφές με στελέχη της Ε.Ε., ενώ χαίρει εκτίμησης στα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πολύ δύσκολα, λοιπόν, ο επόμενος διεκδικητής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εδραιωθεί στο κόμμα.