Εν µέσω έντονων πολιτικών αναταράξεων που προκαλεί η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η νέα έρευνα της GPO καταγράφει ένα εκτεταµένο κλίµα δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, που µετά τις δηµοσκοπικές ανάσες του προηγούµενου µήνα φαίνεται πλέον να πιέζεται και να χάνει αυτά που είχε κερδίσει από τις κινήσεις της στο γεωπολιτικό πεδίο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η επιστροφή της ατζέντας στα θέµατα της εσωτερικής επικαιρότητας πληγώνει για ακόµα µία φορά την κυβερνητική παράταξη, που βλέπει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιµένει και να της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση GPO: Ενισχύει τα ποσοστά της η Ν.Δ - Αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν επαναλαμβανόμενες εκλογές, επιθυμεί το 51,7%


Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Βαθιές οι "πληγές" του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το 63,9% των ερωτηθέντων να παρατηρεί αύξηση φαινομένων διαφθοράς και το 76,4% αποδυνάμωση των θεσμών του Κράτους Δικαίου

Συγκεκριµένα, µόνο το 23% του συνόλου δηλώνει ικανοποιηµένο από τους χειρισµούς της κυβέρνησης στην υπόθεση, έναντι 76,6% που εµφανίζεται δυσαρεστηµένο, µε αποτέλεσµα για το 60,4% να έχει µειωθεί πολύ η εµπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι απώλεια εµπιστοσύνης καταγράφεται σε αρκετά σηµαντικό ποσοστό (46,6%) και µεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.∆., δείγµα της ζηµιάς που έχει προκαλέσει η υπόθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το 43,5% του συνόλου θεωρεί υπεύθυνη για το σκάνδαλο τη σηµερινή κυβέρνηση, µε το 28,7% να επιµερίζει τις ευθύνες και στις προηγούµενες κυβερνήσεις και το 19,1% στο σύνολο του πολιτικού συστήµατος.

dimoskopisi_7

dimoskopisi_6
dimoskopisi_5

Ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση των υποθέσεων για τα στελέχη και τους βουλευτές της Ν.∆. που εµπλέκονται στη συγκεκριµένη υπόθεση, έχει δηµιουργηθεί στους πολίτες µια ισχυρή εντύπωση αύξησης των φαινοµένων διαφθοράς (63,9%) και αποδυνάµωσης των θεσµών του κράτους ∆ικαίου (76,4%). Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι Ελληνες πολίτες να εµπιστεύονται πολύ περισσότερο τον θεσµό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σε ποσοστό 69,8%, έναντι της ελληνικής ∆ικαιοσύνης, που καταγράφει ποσοστό εµπιστοσύνης 32,8%. Οι αναφορές αυτές έχουν ως αποτέλεσµα τον χαµηλό βαθµό συνολικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου, µε 27,2% θετικών απόψεων, ενώ χαµηλά βρίσκεται και το ποσοστό αξιολόγησης της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε 22,6%, ανεβασµένο ωστόσο κατά επτά ποσοστιαίες µονάδες από τη µέτρηση του Ιανουαρίου του 2026.

dimoskopisi_4

Μειωµένο επίσης κατά τέσσερις περίπου µονάδες είναι και το ποσοστό όσων επιθυµούν η Ν.∆. να συνεχίσει να είναι κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός µετά τις επόµενες εκλογές, αφού από το 30,4% του Μαρτίου η αντίστοιχη επίδοση σήµερα αποτυπώνεται στο 26,6%.

dimoskopisi_8

Τα κριτήρια της ψήφου

Τα ζητήµατα της οικονοµίας και της διαφθοράς, εκτός του ότι κυριαρχούν στη δηµόσια συζήτηση, εµφανίζονται και ως τα βασικά κριτήρια που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών στις επόµενες εθνικές εκλογές. Ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκονται και τα κοινωνικά θέµατα, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ ως τέταρτο κριτήριο καταγράφεται το πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού. Τα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής, που είχαµε δει το προηγούµενο διάστηµα να ευνοούν τη σηµερινή κυβέρνηση, βρίσκονται πιο χαµηλά στα κριτήρια ψήφου, ενώ εντύπωση προκαλεί το µονοψήφιο ποσοστό που συγκεντρώνει ο παράγοντας «υποψήφιοι βουλευτές».

dimoskopisi_2

Ολα τα παραπάνω δεδοµένα οδηγούν στην απώλεια 2,3 ποσοστιαίων µονάδων για τη Ν.∆., που βρίσκεται µε 23,8% στο χαµηλότερο δηµοσκοπικό της σηµείο για το 2026, έχοντας απολέσει τα κέρδη του προηγούµενου µήνα. Ενισχυµένο τη δεδοµένη χρονική στιγµή εµφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, που από το 11,4% του Μαρτίου βρίσκεται σήµερα στο 12,8%, ενώ συνεχίζονται οι απώλειες για την Πλεύση Ελευθερίας, που ανιχνεύεται πλέον στο 6,9%. Μικρή πτώση για την Ελληνική Λύση, που κρατά σταθερά όµως την τρίτη θέση µε 8,2%, ενώ στην τέταρτη θέση του πίνακα βρίσκεται το ΚΚΕ, που επιδεικνύει σταθερότητα µε 8%. 

prothesi_psifou_
ektimisi_psifou

Το ποσοστό των αναποφάσιστων διευρύνεται ακόµα περισσότερο και φτάνει στο 17,2%, ενώ ψηλά παραµένει και το ποσοστό των απαντήσεων «άλλο κόµµα», µε τις αυθόρµητες αναφορές να εστιάζουν κυρίως στους υπό ίδρυση σχηµατισµούς της κ. Καρυστιανού και του κ. Τσίπρα.

dimoskopisi_1




Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά