Ένα συγκλονιστικό βίντεο από κάμερα ασφαλείας, το οποίο δείχνει καρέ καρέ την εμπρηστική επίθεση στις δύο επιχειρήσεις της συζύγου του και την προσπάθεια ενός περαστικού να σβήσει τη φωτιά λίγο πριν την έκρηξη, έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο υλικό φαίνεται ένας περαστικός, ο οποίος προσπάθησε να σβήσει τις φλόγες λίγο πριν γίνει η έκρηξη του πρώτου μηχανισμού. «Προς άνανδρα θρασίμια! Από θαύμα δεν καταφέρατε να έχετε νεκρό!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και συνέχισε: «Δύο βήματα παραπάνω να είχε κάνει θα ήταν τώρα νεκρός! Αλλά στα δικά σας άρρωστα μυαλά θα ήταν μια ακόμη παράπλευρη απώλεια...».

 

Ο αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης είπε ότι σοκαρίστηκε όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη. «Όπως φαίνεται και στο βίντεο που έχει ήδη δημοσιευθεί, πλησιάζω τη φωτιά για να τη σβήσω και ο εμπρηστικός μηχανισμός ανατινάχτηκε μπροστά μου. Πραγματικά είχα άγιο εκείνη τη στιγμή γιατί θα μπορούσα να τραυματιστώ σοβαρά και το σοκ ήταν μεγάλο», σημείωσε ο νεαρός άνδρας.

Παράλληλα εξήγησε ότι μόλις άκουσε την έκρηξη γύρισε το σώμα του προκειμένου να γλιτώσει. «Μετά από δύο λεπτά, είδα ότι είχε τοποθετηθεί και απέναντι εμπρηστικός μηχανισμός και τότε αποστασιοποιήθηκα γιατί κατάλαβα ότι θα γίνει και δεύτερη έκρηξη. Ήταν πολύ μεγάλο το σοκ, είχα άγιο και κατάφερα να γλιτώσω», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Καταλήψεις στον Βύρωνα

Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας «βλέπουν» πίσω από τη διπλή επίθεση άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και δεν αποκλείουν σχέσεις των δραστών με τις ενεργές καταλήψεις στον Βύρωνα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν στους αστυνομικούς ότι η εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν μία βιαστική ενέργεια η οποία προετοιμάστηκε πρόχειρα και δεν αποκλείεται οι δράστες να προήλθαν από ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα έκαναν καταστροφές, φθορές και παρεμβάσεις αλληλεγγύης στον καταδικασμένο για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από το υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από τις κάμερες ασφαλείας προέκυψε ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και έφτασαν πεζή επί της οδού Φορμίωνος. Στη συνέχεια άφησαν σακίδια με γκαζάκια, 2λιτρα μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και φιτίλια με προσανάμματα στις βιτρίνες των επιχειρήσεων και εξαφανίστηκαν.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πολιτική Προστασία για διευρυμένη σύσκεψη και ρώτησε τον Νίκο Χαρδαλιά για την επίθεση. «Όλα καλά με τα δικά σου;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. «Όλα καλά. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα» ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι στα κτίρια την ώρα της επίθεσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time