Ξεκάθαρη την πρόθεσή του να πάρει τη «ρεβάνς» από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την επιλογή του να ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψη του στη χώρα μας από τη Θράκη.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως ο δημόσιος καβγάς μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα ξεκίνησε όταν ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Επιπλέον, εικάζεται πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θέλει να προκαλέσει, λίγες ώρες πριν από τις επίσημες συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι ο Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ την σκυτάλη πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης πριν από μέρες. Μάλιστα ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε τα παιδιά «τουρκόπουλα» -δηλώσεις που είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Άγκυρα εν όψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου.

Για παν ενδεχόμενο προετοιμάζεται η Αθήνα

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως για τα όσα θα ειπωθούν μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Εκείνο που τονίζεται, πάντως, είναι πως δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.