Νέο κρούσμα… υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αυτή τη φορά την ανάδειξη του νέου Προεδρείου του ΑΣΕΠ.

Αιτία για τις οιμωγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να αναθέσει το αξίωμα του Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), στον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου.

Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου, υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα τάχθηκαν 15 μέλη της Διάσκεψης, 8 καταψήφισαν και 3 δήλωσαν «παρών». Τα 15 μέλη που συμφώνησαν με την επιλογή του κ. Παπαϊωάννου, προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ενώ τα 8 που καταψήφισαν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να αναδειχθεί ο Πρόεδρος, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Διάσκεψης.

Το αποτέλεσμα αυτό εξόργισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ ισχυριζόμενος άκουσον, άκουσον… ότι παρείχε στη Νέα Δημοκρατία την απαραίτητη συναίνεση για να προχωρήσει η εκλογή νέου Προέδρου του ΑΣΕΠ και αυτό για κάποιο λόγο είναι κατακριτέο. Παράλληλα, ανεξήγητη μπορεί να χαρακτηριστεί και η στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην επιλογή του κ. Παπαϊωάννου.

Ανατρέχοντας κανείς στο βιογραφικό του νέου Προέδρου του ΑΣΕΠ διαπιστώνει ότι είναι δικηγόρος, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Βουλής με απόφαση του Φίλιππου Πετσάλνικου και έχει παραμείνει στη θέση του και επί Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ το 2016, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επελέγη αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής όπως απαιτείτο τότε, συμπεριλαμβανόταν δε στην πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Η τελική απόφαση ελήφθη στις συνεδριάσεις της 31ης Μαΐου 2016 και της 23ης Ιουνίου του ίδιου έτους. Μάλιστα, τον διορισμό του υπέγραψε ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Για ποιο λόγο ένας άνθρωπος με την εμπειρία του κ. Παπαϊωάννου ο οποίος υπηρέτησε το ΑΣΕΠ από τη θέση του Αντιπροέδρου την τελευταία πενταετία χωρίς να μπορεί κανείς να του καταλογίσει το παραμικρό και έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει “κόκκινο πανί” για την αξιωματική αντιπολίτευση»; Σε αυτή την ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Επειδή υπήρξε συμμαθητής του Βορίδη» γεγονός που προκαλεί θυμηδία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ένα ακόμη κομματικό τερτίπι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει την απόφαση της Διάσκεψης για εκλογή νέου Προέδρου, «προϊόν κομματικής συναλλαγής». Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό ότι εφεξής κάθε συναίνεση που διασφαλίζεται με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλείται «προϊόν συναίνεσης», ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, εκεί δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρνει να μπλοκάρει τις αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, θα βαφτίζεται «προϊόν κομματικής συναλλαγής». Με απλά λόγια τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών.