Σκηνικό αβεβαιότητας αποτυπώνεται στη σφυγμομέτρηση της GPO για το powergame.gr, τόσο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και στις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των πολιτών, έπειτα από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έφερε η πράξη αυτή.

Ειδικότερα, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί ένα προβάδισμα ασφαλείας 9,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό να εμφανίζουν μικρές και μόνο διακυμάνσεις.

Όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 31,8% των προτιμήσεων (έναντι 31,2% τον περασμένο Ιανουάριο). Έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 22,2% (22% τον Ιανουάριο). Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια οριακή κάμψη με 13,8% (14,4%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (6,2%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (3,9%) το ΜΕΡΑ 25 με 2,3% (3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,7% (1,7%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,1% των ερωτηθέντων (3,9%), λευκό ή άκυρο το 1,7% (1,2%), ενώ επιθυμία να μην ψηφίσει εκφράζει το 2,4% (2,1%). Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων με 11,4% (10,4% τον περασμένο Ιανουάριο).




Τα άνωθεν ποσοστά καταγράφονται στη σκιά μιας περιόδου οικονομικών τριγμών, ή ακόμη και στη σκιά μίας φιλολογίας πρόωρων εκλογών - ή της άμεσης διεξαγωγής τους, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η καταγραφή των ποσοστών γίνεται με το δεδομένο ότι η εκλογές που έρχονται διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις των πολιτών για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια είχε ψηφίσει στην αρχή της θητείας της, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.



Εδώ, η επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου ( ένα όχι ευκαταφρόνητο 15% δεν παίρνει θέση στο ερώτημα).

Σε σχέση με την αξιολόγηση των υπουργών, υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών (74,5%). Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι στη δεύτερη θέση με το 59% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με 48,2%, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με 42,8%, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με 39,5%. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με 39,3%.


*Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2022., σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και άνω. Στρωματοποιημένη μέθοδος, το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνενετύξεις, με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα της μέτρησης είναι το 2.9% . Tα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία της μέτρησης αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.