Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες στις μετακινήσεις τους εντός της Ε.Ε., μπαίνει στη ζωή μας.

Την Παρασκευή στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στα «αποκαλυπτήρια» του «EU digital Covid certificate», όπως θα είναι η διεθνής ονομασία του θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα λειτουργεί παράλληλα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που χορηγεί η κυβέρνηση στους πολίτες, μετά τον εμβολιασμό τους έναντι του κοροναϊού.

Το «Πράσινο Διαβατήριο» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας.

Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του

Α: έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.

Β: έχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ

Γ: έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Πελώνη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου, τόνισε, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες- υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε, «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες». Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».