«Ποια από τις τρεις λέξεις έχει παρόµοια σηµασία µε το “αισθάνεσαι”: α) σκέπτεσαι, β) νοµίζεις, γ) νιώθεις». «Γιατί θέλετε να µείνετε στην Ελλάδα; Τι σηµαίνει για εσάς η ελληνική ιθαγένεια;». «Τηλεφωνείτε για να κλείσετε ραντεβού σε ιατρείο. Ακούστε το παρακάτω µήνυµα και επιλέξτε τη σωστή απάντηση στις ερωτήσεις που ακολουθούν». Αυτές ήταν µόνο µερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν την περασµένη Κυριακή οι αλλοδαποί που µένουν στη χώρα µας και θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, στις πρώτες σχετικές πανελλαδικές εξετάσεις που έγιναν ποτέ.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), όπως είναι η επίσηµη ονοµασία, αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς αλλογενείς. Αυτές αντικατέστησαν τις συνεντεύξεις ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης, που είχε αποδειχθεί ότι ήταν ένα σύστηµα και υπερβολικά χρονοβόρο και µε «παραθυράκια» για αδιαφανείς διαδικασίες.

Το σύστημα των Πανελληνίων που εφαρμόστηκε και οι γνώσεις τους σε προφορικό και γραπτό λόγο, γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς
Η πρώτη εξεταστική πραγµατοποιήθηκε σε 20 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα που συστήθηκαν για τον λόγο αυτό σε επτά πόλεις στην επικράτεια: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα και Τρίπολη. Αίτηση για να συµµετάσχουν στις εξετάσεις υπέβαλαν συνολικά 2.425 υποψήφιοι και τελικά προσήλθαν 2.176 για να λάβουν µέρος. Οσοι περάσουν µε επιτυχία θα αποκτήσουν το πιστοποιητικό, το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή και εξέταση αίτησης πολιτογράφησης για τους αλλοδαπούς.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, παράλληλα, τέθηκαν ως προϋποθέσεις για την ιθαγένεια να έχει ο αιτών σταθερή και νόµιµη εργασία στα πέντε από τα κατ’ ελάχιστον επτά χρόνια υποχρεωτικής διαµονής του στη χώρα και να λαµβάνει τον κατώτατο µισθό.

Τεραστια «τράπεζα» θεμάτων για τις SOS ερωτήσεις

Οι εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού πραγµατοποιήθηκαν για πρώτη φορά µε τη χρήση του Συστήµατος Ασφαλούς Μετάδοσης θεµάτων (ΣΑΜ) του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναµένεται να χρησιµοποιηθεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ. Τα θέµατα, που παρουσιάζουν σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα τα «Π», προέρχονταν από µια µεγάλη τράπεζα θεµάτων, που είχε αναρτηθεί εδώ και καιρό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας Ιθαγένειας και επέτρεπαν να διαπιστωθούν οι γνώσεις των εξεταζοµένων στην κατανόηση του γραπτού και του προφορικού λόγου στα ελληνικά, στη γεωγραφία, στην ιστορία, τον πολιτισµό και τους πολιτικούς θεσµούς.

Για παράδειγµα, στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου στα ελληνικά, οι περισσότεροι από 2.000 εξεταζόµενοι σε όλη την επικράτεια κλήθηκαν να µελετήσουν ένα άρθρο που είχε γράψει πρόσφατα η ψυχολόγος και επιστηµονική συνεργάτις στο Αιγινήτειο Νοσοκοµείο Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, στο οποίο εξηγούσε γιατί δίνουµε δώρα. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σχετικά µε την προσφορά δώρων, µε στόχο να φανεί αν είχαν καταλάβει το κείµενο που διάβασαν.
Από τράπεζα θεμάτων αντλήθηκαν όλα τα ερωτήματα προφορικού και γραπτού λόγου στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι αλλοδαποί που έδωσαν εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

Στον προφορικό λόγο, ο εξεταζόµενος έπρεπε να υποδυθεί τον γονιό ενός φοιτητή που πάει για να σπουδάσει στην Αθήνα, ο οποίος πρέπει να µιλήσει µε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που ενδιαφέρεται να νοικιάσει, προκειµένου να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Στη διαδικασία πολιτογράφησης, που θεσπίστηκε µε τον Νόµο 4735/2020, όπως επισηµαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, «τίθενται αντικειµενικότερα κριτήρια, προκειµένου να αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσµός του αιτούντος την πολιτογράφησή του µε το ελληνικό κράτος και να αποφευχθούν φαινόµενα ανορθολογικής αλλά και αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης, όπως συνέβη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι θετικές εισηγήσεις απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας εκτοξεύτηκαν από 2.837 σε 10.219».

Τονίζει, µάλιστα, σε σχέση µε την περίοδο 2015-2019, ότι «επί τεσσεράµισι χρόνια άφησε αναπάντητες 32.943 αιτήσεις πολιτογράφησης, όπως επίσης να υφίσταται µια διαδικασία η οποία µετετράπη σε εστία διαφθοράς».