Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Μεταξύ άλλων, σχολίασε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έδειξε ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αθήνα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σύνολο των θέσεών της και ειδικά για τη Θράκη έγινε σαφές ότι «δεν συνδιοικούμε».

«Θετική διακριτή μεταχείριση»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε επίσης ότι στην Θράκη «υπάρχει μια συστηματικά θετική διακριτή μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ ούτε οι Ρομά, ούτε οι Πομάκοι αποδέχονται ότι είναι τουρκογενείς όπως θέλει να τους παρουσιάσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Για το ευρύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως «δεν βοηθά το κλίμα έντασης όταν αυτό καλλιεργείται στον Τύπο αλλά και μεταξύ των λαών» και τόνισε πως «στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δώσει μήνυμα αποφασιστικότητας και σιγουριάς και από την άλλη μήνυμα βούλησης για εξεύρεση λύσης με την Τουρκία».

«Η ώρα της επιθετικής διπλωματίας»

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τις εκτιμήσεις της και την προσωπική της αίσθηση για την διπλωματική πορεία της χώρας: «Επιτρέψτε μου, είναι τελείως προσωπική μου άποψη, είναι η ώρα της επιθετικής διπλωματίας για εμάς. Διότι εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στην καλύτερη φάση μας διπλωματικά. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα η άλλη μεριά έχει τεράστια προβλήματα».

Επίσης, τόνισε ότι «η Άγκυρα έπαιξε με τη λάθος πλευρά στο θέμα της κρίσης μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς και βρέθηκε εντελώς χαμένη».

Για την φάση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι δεν κάνουν λάθος αναλύσεις. Ξέρουν πάρα πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτοί αυτή τη στιγμή και σε ποια βρισκόμαστε εμείς. Αν διαβάσετε τον τουρκικό Τύπο τα λένε αυτά ανοιχτά: έχουμε να κάνουμε με μια αναβαθμισμένη Ελλάδα. Πρέπει να το συνυπολογίσουμε».