Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδες από σήμερα είναι ένα μόνο σημείο αναφοράς σε ένα μήνα με πολλές και κρίσιμες διεθνείς συναντήσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μπαράζ επαφών και συναντήσεων

 Τα διεθνή και διπλωματικά «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο τον Ιούνιο είναι πυκνά. Στις 8 Ιουνίου θα διεξαχθεί – μέσω διαδικτύου – το 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να θέλει να το αξιοποιήσει ως άλλη μια σημαντική ευκαιρία για την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Θα έχει προηγηθεί εξάλλου, αυτή την Τετάρτη, η κοινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του επικεφαλής μιας εμβληματικής γερμανικής εταιρίας, της Volkswagen, στην Αστυπάλαια, όπου θα παρουσιαστεί η πρόοδος του σχεδίου Smart and Sustainable Island, της μετατροπής δηλαδή του νησιού σε ένα μέρος όπου θα υπάρχει μόνο ηλεκτροκίνηση και όπου όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και Φόρουμ Μπρατισλάβας

Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το παρόν να είναι εκτός προγραμματισμού, αλλά με τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν να «κλειδώνει» χθες κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει μαζί με άλλους ξένους ηγέτες στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, στο πλαίσιο του Φόρουμ Μπρατισλάβας στις 15 Ιουνίου.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να επικυρωθεί η κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό απόφαση για ελεύθερα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη με το «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid». Στην ατζέντα θα είναι και η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει στείλει μηνύματα δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Υποδεχόμενος την περασμένη Παρασκευή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός περιέγραψε συνεκτικά το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για την «καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα μιας περιοχής» και τονίζοντας ότι ο ευρύτερος αυτός γεωγραφικός χώρος είναι «ζωτικός όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά για τα συμφέροντα της Ένωσης και συνολικά κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και την ασφάλεια». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στις ίδιες δημόσιες δηλώσεις του ότι η «κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ταξίδι στο Ιράκ

Ο Ιούνιος ενδέχεται να κλείσει με ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράκ και συγκεκριμένα στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν, όπου υπάρχει ελληνικό γενικό προξενείο, αν και το ταξίδι αυτό – που προετοιμάζεται εδώ και καιρό – μπορεί να πραγματοποιηθεί τελικά εντός του Ιουλίου.