Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήµατος αναµένονται οι ανακοινώσεις εκ µέρους της κυβέρνησης σχετικά µε την έναρξη της κατ’ οίκον χορήγησης του µονοδοσικού εµβολίου της φαρµακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson στους συνανθρώπους µας οι οποίοι αδυνατούν, για λόγους υγείας, να προσέλθουν στα οικεία εµβολιαστικά κέντρα, ενώ άνοιξε σήµερα το πρωί η ηλεκτρονική πλατφόρµα emvolio.gov.gr προκειµένου να καθορισθούν τα ραντεβού προς εµβολιασµό της ηλικιακής κατηγορίας 30-34 ετών.

Με την κατ’ οίκον χορήγηση του εµβολίου της Johnson & Johnson αναµένεται να αυξηθούν αισθητά τα ποσοστά της εµβολιαστικής κάλυψης για τις ηλικιακές κατηγορίες των 60 ετών και άνω, τα οποία κρίνονται ως µη ικανοποιητικά για την ώρα, µε την ηλικιακή κατηγορία 75-79 ετών να είναι η µόνη η οποία θα έχει από τώρα εµβολιαστική κάλυψη άνω του 81%, µετά την ολοκλήρωση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονoϊού. Η έναρξη της κατ’ οίκον χορήγησης του εµβολίου της Johnson & Johnson θα εξαρτηθεί, πάντως, από τη συνέπεια της εν λόγω εταιρείας ως προς την παράδοση περίπου 150.000 δόσεων του εµβολίου της στη χώρα µας µέχρι τις 2 Ιουνίου.

Oπως ανακοίνωσε την περασµένη Τρίτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα µας ξεπέρασε ήδη τους 5 εκατοµµύρια εµβολιασµούς, µε περισσότερους από 3,2 εκατοµµύρια συµπολίτες µας να έχουν λάβει τουλάχιστον µία δόση του εµβολίου και περισσότερους από 1,8 εκατοµµύρια να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εµβολίου. Η Ελλάδα προχωρά µε κάτι λιγότερο από 100.000 ηµερήσιες δόσεις εµβολίων, αριθµός ο οποίος αναµένεται να αυξηθεί εκ νέου δραστικά µετά την ένταξη περίπου 300 εµβολιαστικών κέντρων του ιδιωτικού τοµέα Υγείας στην εµβολιαστική εκστρατεία, καθώς και µετά τη θέση σε πλήρη λειτουργία των mega εµβολιαστικών κέντρων της Ρόδου και της Κέρκυρας.
Τι απαντούν οι επιστήμονες σε όσους δεν θέλουν να κάνουν τη δεύτερη δόση λόγω παρενεργειών και γιατί σε όσους έχουν νοσήσει αρκεί να χορηγηθεί μόνο μία δόση

Μάλιστα, σύµφωνα µε όσα ανέφερε τη ∆ευτέρα ο γενικός γραµµατέας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, στη χώρα µας έχουν ήδη χορηγηγθεί 2,15 εκατοµµύρια δόσεις του εµβολίου της φαρµακευτικής εταιρείας Pfi zer - BioNTech, 750.000 δόσεις του εµβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, 307.000 δόσεις του εµβολίου της εταιρείας Moderna, καθώς και 80.000 δόσεις του εµβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson.

Εξάλλου, άνοιξε την περασµένη Τετάρτη η ηλεκτρονική πλατφόρµα emvolio. gov.gr για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό της ηλικιακής κατηγορίας 35-39 ετών, µε περισσότερα από 110.000 ραντεβού να έχουν ήδη καθορισθεί.

Τι ισχύει για τις περιπτώσεις της μονής δόσης;


Σε µια πολύ σηµαντική ανακοίνωση σχετικά µε την εµβολιαστική συµπεριφορά την οποία πρέπει να τηρούν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από COVID-19 πριν από τον εµβολιασµό τους προχώρησε την περασµένη ∆ευτέρα η οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριµένα, η Μαρία Θεοδωρίδου σηµείωσε ότι όλες οι σχετικές µελέτες δείχνουν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώµατα τα οποία αναπτύσσονται έπειτα από νόσηση από τη λοίµωξη COVID-19 παραµένουν στον οργανισµό για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο ακόµα και από τους δώδεκα µήνες. Ετσι, η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών, συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου, τροποποίησε την παλαιότερη σύστασή της, σύµφωνα µε την οποία όσοι είχαν νοσήσει από COVID-19 θα έπρεπε να λάβουν κανονικά και τις δύο δόσεις του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών είναι ότι απαιτείται µόνον µία δόση εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού έπειτα από νόσηση από τη λοίµωξη COVID-19, µία δόση η οποία πρέπει να λαµβάνεται στους 6-12 µήνες µετά τη διάγνωση της νόσησης.

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε µια πρόσφατη µεγάλη µελέτη, η οποία διενεργήθηκε στο Ηνωµένο Βασίλειο και συµµετείχαν σε αυτήν περίπου 12.000 άτοµα εµβολιασµένα και µε τις δύο δόσεις του εµβολίου των εταιρειών Pfi zer - BioNTech ή εκείνου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης.

Τα αποτελέσµατα της εν λόγω µελέτης έδειξαν ότι το εµβόλιο των Pfi zer - BioNTech προσφέρει προστασία της τάξης του 86% και το εµβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης προστασία της τάξης του 60%-66% έναντι της πρώτης βρετανικής και της ινδικής µετάλλαξης του νέου κορονοϊού.

Ως λανθασµένη χαρακτηρίζουν οι υγειονοµικές Αρχές της χώρας µας την πρακτική της µαταίωσης της δεύτερης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού, µετά την εµφάνιση παρενεργειών κατά τη λήψη της πρώτης δόσης. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε µε ιδιαίτερη έµφαση ότι «το τίµηµα είναι σηµαντικό στην περίπτωση που µαταιωθεί η δεύτερη δόση του εµβολίου», η οποία δύναται να πραγµατοποιείται µε εµβόλιο άλλης εταιρείας αποκλειστικά και µόνον στις περιπτώσεις της ανάπτυξης σοβαρής αντίδρασης αναφυλακτικού τύπου ή της ανάπτυξης θροµβοεµβολικής νόσου, µε ή χωρίς θροµβοπενία, κατά τη λήψη της πρώτης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Τρομάζουν οι «απειροελάχιστές ανεπιθύµητες ενέργειες του εµβολιασµού»

Τέλος, στη δηµόσια συζήτηση σχετικά µε τις πολύ σπάνιες παρενέργειες των εµβολίων κατά του νέου κορονοϊού παρενέβη την περασµένη ∆ευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράµµισε σχετικά τα εξής, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθµό Action24: «Είναι απειροελάχιστες οι ανεπιθύµητες ενέργειες του εµβολιασµού απέναντι στις ευεργετικές συνέπειές του. Αυτό το λένε ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, o FDA στην Αµερική και η συντριπτική πλειονότητα όλων των γιατρών και ειδικών στον κόσµο. Μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές παραπάνω πιθανότητες να κάνει θρόµβωση. Ενας άνδρας που καπνίζει και πίνει, επίσης. Ρωτήστε τους δυστυχείς αυτούς συµπολίτες µας που είχαν έναν δικό τους άνθρωπο στην Εντατική, που έπρεπε να διασωληνωθεί, που δεν µπορούσε να αναπνεύσει, που δεν ήξερε αν θα τα καταφέρει την επόµενη µέρα. Αυτή η τραγική κατάσταση αγωνίας που έχουν βιώσει οι Ελληνες, και ειδικά αυτοί που έχουν νοσήσει και οι οικογένειές τους, δεν συγκρίνεται µε το να πάει κανείς να εµβολιαστεί, αν και υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες ανεπιθύµητες ενέργειες. Ας πάµε στο ντουλαπάκι του σπιτιού µας να βγάλουµε ένα απλό παυσίπονο. Πόσες ανεπιθύµητες ενέργειες θα δούµε; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει υπερπροβολή και τεράστιο ενδιαφέρον για τον εµβολιασµό. Καταλαβαίνω επ ίσης ότι από έξω προς τα µέσα, από το εξωτερικό προς τη χώρα, κάποιοι έκαναν πολύ κακή επικοινωνία και ζηµιά σε κάποια εµβόλια. Οµως, όλοι οι επιστήµονες δηλώνουν υπεύθυνα ότι οι ευεργετικές συνέπειες του εµβολιασµού είναι έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύµητης ενέργειας. Το βλέπουµε αυτό. Σώζονται ανθρώπινες ζωές».