Με μια γλαφυρή τοποθέτηση περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης την στάση της αντιπολίτευσης που «καταψήφισαν το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία, που αλλάζει, όπως τόνισε, ριζικά το εργασιακό τοπίο στο Δημόσιο υπέρ των εργαζομένων».

Ο κ. Βορίδης στην καταληκτική του ομιλία πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, εξήγησε τις αλλαγές – τομές που φέρνει το νομοθέτημα για την τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Αριστερά αποτελεί δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, άρνησης εξελίξεων και τελικώς αποδεικνύεται βαρίδι για την πρόοδο της κοινωνίας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και την συνέχεια ανέλυσε την στάσης και την θέση των κομμάτων της αριστεράς τονίζοντας, ότι δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του νομοσχεδίου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, καθώς αναλώθηκαν στην κριτική κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και κατακεραύνωσε τη στάση τους να καταψηφίσουν επί της Αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου.

Η τηλεργασία θα «γεννήσει» 85% επιπλέον θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε, ότι η τηλεργασία θα «γεννήσει» 85% επιπλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία και ανέπτυξε τις προκλήσεις που γεννά αυτή η εναλλακτική μορφή εργασίας και τα μείζονα θέματα που θα προκύψουν σε ζητήματα εξοικείωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους.

Η Αριστερά αποκομμένη από τις ανάγκες της κοινωνίας

«Με την ψήφο σας αποδεικνύετε ότι η Αριστερά είναι δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, βαρίδι στην εξέλιξη της κοινωνίας, τελικώς αποκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες και της κοινωνίας και των εργαζόμενων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόβλεψη να αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα η επιλογή των εργαζομένων που θα τηλεργάζονται και η μη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, σημείωσε ότι αποτελεί σαφής επιλογή και όχι παράλειψη, παρέχοντας στους διευθυντές των υπηρεσιών ένα επιπλέον εργαλείο διοίκησης.

Σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται ο εισαγωγικός διαγωνισμός στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι η στόχευση είναι να δημιουργηθεί ένας απαιτητικός εκπαιδευτικός οργανισμός που θα παράγει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και συνεπώς θα απευθύνεται σε ανθρώπους που επιλέγουν μία απαιτητική διαδικασία εισόδου και φοίτησης στη Σχολή.

Το νομοσχέδιο σε αριθμούς

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «υπέρ» ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».

Ο συγκεκριμένος νόμος ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας στο Δημόσιο, στην κατεύθυνση του συνολικού εκσυγχρονισμού του και προβλέπει :

1. Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου

2. Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία

3. Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του

4. Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας

5. Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου

6. Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου