Το πρώτο βήμα για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα, με το ΚΙΝΑΛ, και το ΜέΡΑ25 έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής για μια προοδευτική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από την Κουμουνδούρου.

«Προοδευτική κυβέρνηση»


«Αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις - στην επομένη εκλογική αναμέτρηση- να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Η ατζέντα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί αυτό το εγχείρημα σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τα θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνη, εξηγούν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος αφορά η πρόσκληση Τσίπρα


Η πρόσκληση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και φυσικά το ΚΚΕ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, πάντως έχει μιλήσει και αυτή για απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως συνέχεια των όσων έχει πει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξη Τσίπρας ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός έχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Έτσι, με τις αναφορές αυτές, επιχείρησε να προλάβει τις εξελίξεις κάνοντας την πρώτη κίνηση προς τους εν δυνάμει μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους.

Αυτογκόλ από ΣΥΡΙΖΑ



Η χθεσινή ψηφοφορία πάντως στην Βουλή έληξε με ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι επέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα να λένε δημόσια ότι θα καταψηφίσουν το σύνολο του εργασιακού νομοσχεδίου χωρίς να διευκρινίζουν ότι θα… υπερψηφίσουν ορισμένα και συγκεκριμένα 55 άρθρα δημιούργησε σύγχυση και έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση κάνοντας έναν ελιγμό έβαλε ως άρθα του νομοσχεδίου τις ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες προφανώς και θα υπερψηφίζαμε αφού δεν πρόκειται για εθνικά νομοθετήματα αλλά για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν μάλιστα υπογραφή Τσίπρα».