Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία αναφορικά με την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αφορά την στρατηγικής σημασίας ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα, όπου η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ διά του Θ. Δρίτσα, κατέθεσε αίτημα ονομαστική τονίζοντας πως «είναι μια αναγκαιότητα που απαιτεί η σοβαρότητα του θέματος ώστε όλοι με προσωπική ευθύνη να πάρουν θέση στο ζήτημα» . Ονομαστική ψηφοφορία έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας κάνοντας χρήση του άρθρων συντάγματος το 27Α αλλά και του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας ζήτησε από το Σώμα εξαιτίας της σπουδαιότητας της συμφωνίας να πάρουν τον λόγο με την σειρά οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, στην συνέχεια ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και τέλος οι δυο υπουργοί, ΥΠΕΞ και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε να υπάρχει και Β’ κύκλος ομιλητών με επιπλέον 12 από κάθε κόμμα και επεσήμανε πως «Η κυβέρνηση από την στιγμή που υπέγραψε υην συμφωνία και την προώθησε διακηρύσσει ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που δεν την αμφισβητούμε και εμείς την θεωρούμε σημαντική και πολύ αν θα αποδειχθεί ιστορική θα το δείξουν οι ιστορικοί του μέλλοντος» και πρόσθεσε πως « η σοβαρότητα προϋποθέτει τη συμμετοχή μέγιστου βαθμού βουλευτών σε αυτή γιατί η Βουλή καλείται να κυρώσει αυτήν την συμφωνία».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας τόνισε πως «υπάρχει στείρα άρνηση να μην μπορούν να μιλήσουν από κάθε κόμμα 5 -6 βουλευτές».


Δείτε ζωντανά



Λαζαρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ : Στην συμφωνία δεν χωρούν δογματικές ιδεοληψίες – Πάθατε φοβικό παραλήρημα

Την πεποίθηση ότι «η συμφωνία που θα κυρώσουμε αντικατοπτρίζει την κατά γράμμα εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

«Αποτελεί ταυτόχρονα την έμπρακτη απόδειξη των εξαιρετικά ακονισμένων αντανακλαστικών αντίδρασης στις κλιμακούμενες απειλές», επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για «μια συμφωνία που οφείλει να μας κάνει όλους εθνικά υπερήφανους». Όπως εξήγησε, «βοηθά τη χώρα μας να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Να το φέρει στο επίκεντρο κάθε διεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Κυρίως όμως, η δομή της αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία. Μια χώρα, η οποία αποτελεί την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, με πυρηνική ισχύ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη – Φοβικό παραλήρημα

Ο Μ. Λαζαρίδης σχολίασε, όπως είπε «στο σοβαρότατο ολίσθημα του κ. Σκουρλέτη. Ένα φοβικό παραλήρημα που ξεπερνά κάθε λογική εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Οι υπαινιγμοί του ότι μπορεί και να υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος, σε μια συμφωνία με την υπογραφή του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αποτελεί βαρύτατο ολίσθημα. Περιμένω, και περιμένουμε όλοι νομίζω, την αποκατάστασης της ηθικής και πολιτικής τάξης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε.

Ο κ. Λαζαρίδης διεμήνυσε πως «δεν χωρούν δογματικές ιδεοληψίες. Δεν χωρούν παλινωδίες. Δεν χωρά κοντόφθαλμη κομματική εκμετάλλευση. Η επιλογή είναι μία και αυτή είναι οριζόντια εθνική».

Υπογράμμισε δε ότι η συμφωνία «περιέχει μια εξόχως ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δίνει στην Ελλάδα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή τη δυνατότητα μέσα από συνεργασία με μακρόπνοη προοπτική να αναβαθμιστεί από παρατηρητή σε ισχυρό αμυντικό και διπλωματικό παράγοντα, εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, ενώ φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο».

Δεδομένου ότι «ενώ “χτίζει” σε διμερή βάση, η συμφωνία δεν “γκρεμίζει” την πολυμερή διάταξη των δομικών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας», ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε πλήρως αιτιολογημένο «τόσο το εθνικό όσο και τον πανηγυρικό τόνο που ήθελα να προσδώσω σε αυτή τη συμφωνία. Άλλωστε, αυτό το χαρακτήρα τον επιβεβαιώνουν, κατ’ αντιδιαστολή, οι φωνές των εκνευρισμένων γειτόνων. Φωνές που δεν μπορούν να κρύψουν την αδιάψευστη αλήθεια ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται αποφασιστικά», τόνισε. Ο εισηγητής της ΝΔ, παρατήρησε ότι «το εθνικό του κλίματος το χαλάει ένα πράγμα. Η αμετανόητη καιροσκοπία και ο λαϊκισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και, απευθυνόμενος στους βουλευτές της, είπε «Δυστυχώς, εσείς επιμένετε. Και όχι μόνο επιμένετε. Βυθίζεστε όλο και περισσότερο στο βούρκο της αναξιοπιστίας λόγω της ένδειας επιχειρημάτων, σε βαθμό που σας οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη συμφωνία, να επανέλθουν «στην εθνική γραμμή της εθνικής ομοψυχίας».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή.

«Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης»

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή, αναβαθμίζει συναντικά τη δύναμη Ελλάδας - Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. «Είναι μια συνθήκη που αναβαθμίζει σημαντικά την δύναμη των χωρών μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η ψήφισή του θα σημαίνει την θωράκιση της πατρίδας μας και το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την θωράκιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε ως πρωτοπόρα την συμφωνία λέγοντας ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα 2 κράτη. «Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αγορά των φρεγατών Belharra και στις κορβέτες που πρόκειται να αγοράσουμε και είπε ότι όλα αυτά όπως και τα πρώτα Rafalle δεν υπήρχαν πριν και θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του χρόνου. «Πλοία που αποτελούν τον διακαή πόθο του πολεμικού ναυτικού μας η Ελλάδα θα διαθέτει πια σκάφη επιφάνειας αντάξια των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια. Όλα αυτά μαζί με τα 24 rafale της πολεμικής αεροπορίας δεν υπήρχαν μεχρι χθες που θα φτάσουν σύντομα στην Τανάγρα. Σήμερα υπάρχουν συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες και συμφωνία με τα ΗΑΕ για αντίστοιχη ρήτρα αμυντικής συνεργασίας. Αμυντική συνεργασία για μια 5ετια και με τις ΗΠΑ. Έχω πει για αυτήν την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δυο όψεις τις εξωτερικής πολιτικής».

«Η χώρα μας γίνεται από παθητικός παρατηρηρτής, πρωταγωνιστής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε είπε ακόμα ότι με όλα τα παραπάνω θωρακίζεται η άμυνά της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως θα συγκροτείται και μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και όποου αλλού η ΕΕ έχει συμφέροντα, ενώ υποστήριξε ότι «η χώρα μας γίνεται από παθητικός παρατηρηρτής, πρωταγωνιστής».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτιμά πως όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την σημασία αυτής της συμφωνίας με την Γαλλία.  Η τιμή των φρεγατών επανέλαβε έπεσε πολύ χαμηλά αφού διαπραγματευτήκαμε και άλλες αγορές. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τον τρόπο παράδοσης αφού η Ελλάδα προηγήθηκε άλλων χωρών. «Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε, «εκτοξεύοντας πυρά» προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων». «Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους».

«Πυρά» εναντίον Τσίπρα


Aιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των φρεγατών είναι από την πλευρά του επιτιθέμενου». Η επιτυχία αυτή υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών θητειών και είναι παρακαταθήκη για τον τόπο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η ιστορική αυτή συμφωνία θα πρέπει να έχει ιστορική υποδοχή.

Απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κάλεσε τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσηςαι τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους. «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

«Η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την δέσμευση αμυντικής συνδρομής.

Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αναρωτήθηκε αν είναι σοβαρή θέση να καλείται μια χώρα να μας συνδράμει αλλά εμείς όχι.


«Καρφιά» προς ΣΥΡΙΖΑ για την «Υποσαχάρια Αφρική» και τον Βενιζέλο

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έριξε τα «καρφιά» του προς τον κ. Τσίπρα, καθώς αναφέρθηκε σε μια από τις Συνόδους Κορυφής που συμμετείχε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «και διαβάζοντας τα συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην συνδρομή της ΕΕ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. ''Πόση υποκρισία κ. Τσίπρα;'', είπε ο κ. Μητσοτάκης».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον οποίο όπως είπε επικαλείται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία υπενθύμισε ότι το ίδιο κόμμα τον ήθελε στην φυλακή για την Novartis.

«Πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας από χώρες που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι είναι χώρες – σύμμαχοί μας», είπε αναφερόμενος στην συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεσε καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία.  Θα καλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν την στάση τους στην ψηφοφορία που ακολουθεί. «Ειδικά τώρα που η Τουρκιά προκαλεί, σήμερα πρέπει να εκπέμψουμε μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Υπογραφές που θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν για τους ιστορικούς τους μέλλοντος έναν κατάλογο πατριωτικού χρέους που δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η ευθύνη μας θα είναι βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας».

Δείτε την ομιλία όπως πραγματοποιήθηκε



Tσίπρας: Tις πράξεις μας και την ψήφο μας σήμερα θα τις κρίνουν οι πολίτες

Απαντήσεις στον πρωθυπουργό δίνει από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με κατά μέτωπο επίθεση σχολιάζοντας «Πάει πολύ το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού. Θα κριθούμε από την ιστορία και τους πολίτες. Επιβάλλεται να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και οι πολίτες να κρίνου» και συνέχισε «πρόκειται κατά την άποψή μας για μια κακή συμφωνία. Δεν δίνουμε συναίνεση στο λάθος κύριε Μητσοτάκη. Ακριβώς γιατί τις πράξεις μας και την ψήφο μας σήμερα θα τις κρίνουν οι πολίτες».

«Σκληρά λόγια» από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειάς του και ψωνίζει φρεγάτες, λες και ψωνίζει γραβάτες. Εμείς παλέψαμε για την λελογισμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης».

«Κυβερνάτε μια άλλη χώρα. Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δις ευρώ. Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ξεπερνάτε τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που φεύγει από το δημόσιο ταμείο. Αυξάνεται τον προϋπολογισμό για την άμυνα, αλλά μειώνεται τον προϋπολογισμό για την υγεία. 41% αύξηση εν μέσω πανδημίας».

«Γιατί όταν το Oruc Reis όργωνε το Αιγαίο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα λέγατε ότι το πήραν να κύματα;" Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού και τα μεγάλα λόγια. Ωραιότερα όμως είναι τα αληθή λόγια. Διότι εθνικό είναι το αληθές. Ξαφνικά βρεθήκαμε με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας; Παίρνουμε στις 3 φρεγάτες και μια δώρο σαν τις πίτσες που φέρνουν τα delivery boys».

«Η θέση μας είναι κρυστάλλινη»

«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Είναι μια ανισοβαρή συμφωνία Είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει εκτός των χορικών μας υδάτων".

Πώς θα συγκριθούμε με την Τουρκία σε μια κούρσα εξοπλισμών; Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική. Δεν συναινούμε σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

Η στάση μας είναι στάση ευθύνης, βαθιά πατριωτική. Δεν συναινούμε στο λάθος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει αυτή τη λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική και θα επιστρέψει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει".


Γεννηματά: Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας

Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά».

Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν έχει χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα, ενώ μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη: Την πανδημία που «δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρων», όπως είπε.

Την ακρίβεια, γιατί «έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση» σημείωσε και «τρίτον η απειλή της ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας: Η συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο γ.γ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας για το νομοσχέδιο που επικυρώνει την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Γαλλικής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «Τα ιμπεριαλιστικά κράτη όπως είναι η Γαλλία, πουλάνε τους συμμάχους τους όταν μεταβάλλονται τα συμφέροντά τους. Λυπούμαστε που θα σας χαλάσουμε το πανηγυρικό κλίμα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία».

«Η συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα»

Σύμφωνα με κ. Κουτσούμπας, «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας και την προστασία της, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αφορούν τη συμμέτοχή της Ελλάδας σε επιθετικά και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική. Κι όσο κι αν θέλετε να το κρύψετε αυτό από τον ελληνικό λαό έρχονται τα κείμενα των ίδιων των συμφωνιών που σας διαψεύδουν.

Το άρθρο 18 της συμφωνίας περιγράφει πώς θα υλοποιηθεί η περιβόητη διμερής στρατιωτική συνεργασία. Ουσιαστικά μιλάει για διάθεση υποδομών της χώρας ως βάσεων για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αναφέρεται και σε κοινές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο. Μιλάει επίσης για συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς επιχειρήσεις στο Σαχέλ ή άλλα μέρη. Ποιες θα που θα είναι οι κοινές στρατιωτικές αποστολές; Τι δουλειά μπορεί να έχει π.χ. ο ελληνικός στρατός στο Μάλι; Κοροϊδεύετε τον λαό ξεδιάντροπα. Εξυπηρετείτε τους στόχους του κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή και συνοδεύονται με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί».