Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει στη μετάθεση της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις προκλήσεις με την επίσημη ενδυμασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας στο EURO.

Υπενθυμίζεται ότι οι φανέλες φέρουν το ακρωνύμιο «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας», και παραλήφθηκε το «Βόρεια», ενώ οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με τις αναρτήσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Έντονη δυσφορία

Η δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον υπό σκέψη η αναβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018.

«Η βασική επιφύλαξη»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει «να απέχει από διχαστική ρητορική», και υπενθύμισε ότι η βασική επιφύλαξη της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο που η Συμφωνία των Πρεσπών βρισκόταν υπό συζήτηση, «ήταν η χρήση όρου μακεδονικός για γλώσσα και ταυτότητα».

Για το αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις ενταξιακές συζητήσεις της χώρας, σημείωσε πως «όλα αξιολογούνται και εξετάζεται ο χρόνος που θα έρθουν στη Βουλή για να κυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας».