«Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια πως «Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί. Αυτή που συνέδεσε τις εξάμηνες παρατάσεις του ΦΠΑ με την υπερσυμφόρηση των νησιών, έφτανε σε λίγες μέρες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, χάρη στην ανάκτηση του ελέγχου του Μεταναστευτικού, στο τέλος της.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιουλίου η Λέρος & η Κως θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή.

Καθώς η δομή της Λέρου σήμερα έχει 82 αιτούντες και της Κω 80 (και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ).

Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιανουαρίου η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή.

Καθώς η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες.

Της Λέσβου 4.995 (από 21 χιλιάδες που είχε η Μόρια).

Η Σάμος 1.562. Η περαιτέρω αποσυμφόρηση σε αυτά τα νησιά συνεχίζεται κάθε βδομάδα.

Ο κ. Μηταράκης, έδωσε στοιχεία μιλώντας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως «Οι συνολικές ροές στα νησιά μας, το τελευταίο 12μηνο ήταν 2,5 χιλιάδες. Αντί 63 χιλιάδες στο προηγούμενο. Δηλαδή μείωση 96%!" Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλη την Ελλάδα διέμεναν 92 χιλιάδες αιτούντες άσυλο,ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 49 χιλιάδες». 

Η σημερινή τροπολογία τόνισε ο Νοτης Μηταρακης, πως «αποτελεί μία συλλογική επιτυχία της Κυβέρνησης. Με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης με τους Θεσμούς. Καθώς το νησιωτικό ΦΠΑ, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μνημονική υποχρέωση».