Στον «πάγο» όπως όλα δείχνουν μπαίνουν οι συμφωνίες (μνημόνια) με την Β. ΜακεδονίαΣε αυτήν την εκτίμησε κατέληξε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφερόμενος, στην κύρωση από το κοινοβούλιο των μνημονίων που αφορούν στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά την ενημέρωση που τους έκανε για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Στο ερώτημα, πότε τοποθετεί χρονικά την συζήτηση και ψήφιση των τριών μνημονίων από την Ολομέλεια της Βουλής ο κ.Τασούλας απάντησε: «Δεν είναι στην προτεραιοποίησή μας. Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν επηρεάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι κάτι συνταρακτικό...Το σκέλος που αφορά το FIR ούτως ή άλλως τηρείται».

Στο θέμα των μνημονίων αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στις αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια πάρα πολύ κακή συμφωνία. Εμείς είχαμε πει και προεκλογικά ότι θα την τηρήσουμε, διότι είχαμε εξηγήσει πριν αυτή ψηφιστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ότι αν ψηφιστεί καθίσταται διεθνής συμφωνία και είναι υποχρεωτική. Και είπαμε θα την τηρήσουμε σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για να μην φέρουμε τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση και όχι γιατί είναι καλή η συμφωνία».

Παράλληλα, σχολίασε πως «ένα από τα πολύ κακά αυτής της συμφωνίας, είναι ότι δεν προβλέπει και μηχανισμούς ποινής για όταν κάποιος την παραβιάζει εξόφθαλμα» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μας καλείτε επί τόπου και αύριο να φέρουμε τα μνημόνια συνεργασίας, όταν προχθές ο Ζάεφ έκανε tweet, όχι με Βόρεια Μακεδονία, αλλά με Μακεδονία, προκαλώντας όλον τον ελληνικό λαό στο Euro με τη σημαία της χώρας ως Μακεδονία και λέγοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτό και όταν είναι όλος ο ελληνικός λαός έξαλλος, με την πολύ κακή συμφωνία που υπογράψατε, έρχεστε σήμερα εδώ και μας λέτε να τα επισπεύσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Θερμά συγχαρητήρια! Ακόμα δεν έχετε καταλάβει πόσο κακή συμφωνία έχετε φορτώσει τον ελληνικό λαό».

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμψει το θέμα της κύρωση των συμφωνιών και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι όσο από την πλευρά των Σκοπίων και του κυρίου Ζαεφ δεν υπάρχει έμπρακτη κίνηση με την οποία να αναγνωρίζεται το λάθος που έγινε από την ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπίων.  

Ερωτηθείς αν έχουν αποφασίσει πότε θα γίνει η κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε:  «Η κύρωση θα έρθει κατά το χρόνο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση και θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Είναι προφανές ότι αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνο, πάντως σε χρόνο κατά τον οποίο θα έχει εδραιωθεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα απέχουμε από ενέργειες οι οποίες μπορούν να δυναμιτίζουν το κλίμα όπως συνέβη με την παρούσα κατάσταση. Θα επιλεγεί κατά τον χρόνο ο οποίος θα είναι ωφέλιμος για τη χώρα μας, θα αξιολογηθεί και θα έλθει όταν θα επιλεγεί».