Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή  τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την «κάρτα ελευθερίας», ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων 18-25 ετών.

Φίλης: Πολύ φτηνό κόλπο από τον κ. Μητσοτάκη η «κάρτα ελευθερίας»

«Για πολύ φτηνό κόλπο Μητσοτάκη», κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, και καταγγέλλει «προσπάθεια εξαγοράς των νέων με πρόσχημα τον εμβολιασμό»

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καλεί τη νεολαία να μπει μπροστά στον αγώνα για υγειονομική ασφάλεια. Να σπεύσει μαζικά στον εμβολιασμό με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια» και εκτιμά ότι «οι νέοι θα τσιμπηθούν αλλά δεν θα τσιμπήσουν».

Ακολούθως καλεί τον πρωθυπουργό αν ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια για τη νεολαία:

– Να δώσετε σε όλους τους νέους πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα!

– Να πάρετε σήμερα πίσω την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα αφήσει τουλάχιστον 25.000 «μαθητές της πανδημίας» εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεσμευτείτε ότι 77.415 υποψήφιοι θα μπουν στα ΑΕΙ, όσες και οι θέσεις που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται!

– Να κάνετε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια των παιδιών που έχασαν τον ένα ή τους δύο γονείς τους την περίοδο της πανδημίας!

– Να επαναφέρετε τη δυνατότητα των νέων εργαζόμενων των Εσπερινών Σχολείων να εισέρχονται στα πανεπιστήμια.

ΚΙΝΑΛ: Ομολογία αποτυχίας οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα 150 ευρώ στους νέους

Ομολογία αποτυχίας αποτελεί η σημερινή εξαγγελία Μητσοτάκη, που αφορά τα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν έπεισαν για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα για τους μισούς νέους», συνεχίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης γίνεται λόγος για «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ που είναι εδώ». «Οι κίνδυνοι των μεταλλάξεων του ιού απαιτούν υψηλή συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό, από την οποία απέχουμε αρκετά», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ σημειώνει ότι έχει προτείνει καμπάνια ενημέρωσης στοχευμένη, κινητές μονάδες εμβολιασμού, σοβαρά κίνητρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. «Επιτέλους ας σοβαρευτούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Τα ζητήματα του εμβολιασμού δεν επιλύονται με «δωράκια» στη νεολαία

«Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή «της ατομικής ευθύνης» και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την προπληρωμένη «κάρτα» στους εμβολιασμένους νέους».

«Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Υπονοούμενα Πελώνη κατά αντιπολίτευσης

Αυτονόητη χαρακτήρισε τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού των νέων η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Όποιος διαφωνεί να μας πει εάν διαφωνεί με το να χτίσουμε νωρίτερα το τείχος ανοσίας» τόνισε η κ. Πελώνη, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ άμεσα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για ενθάρρυνση και κίνητρα σε εμβολιασμένους, προκειμένου να κινούνται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους έντονου συγχρωτισμού. "Το όπλο που μας θωρακίζει είναι ο εμβολιασμός. Όποιος δεν εμβολιαστεί κινδυνεύει…Αυτήν τη στιγμή η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση υπάρχει σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός", ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Θετικός ο Βαρουφάκης

Την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την παροχή των 150 ευρώ, σε προπληρωμένη κάρτα, προς τους νέους ηλικίας 18-25 ετών, ως κίνητρο εμβολιασμού και προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα, χαιρέτισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο άσκησε κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του ζητούσε τη χρήση του εργαλείου αυτού από την αρχή της πανδημίας για όλους τους ευάλωτους, όπως και το ότι το 2015 είχε χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση τετρακοσίων χιλιάδων ευάλωτων οικογενειών, πληγέντων από την οικονομική κρίση, για την προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.