Όταν πριν από μερικούς μήνες η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., στο εσωτερικό του κόμματος προκλήθηκαν αντιδράσεις. Ακόμη και στελέχη του στενού περιβάλλοντός της θεώρησαν «αχρείαστη» την επίμαχη αναφορά, καθώς με τον τρόπο αυτόν το μόνο που πέτυχε ήταν να ανοίξει η ίδια τη διαδοχολογία και να ξεκινήσει πλέον απροκάλυπτα ο «χορός» των δελφίνων και επίδοξων διεκδικητών της ηγεσίας.

Ξανά παρούσα στις κάλπες

Με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, ως γνωστόν, στη συνέχεια πλήρωσε τον αρχηγικό του βηματισμό, καθώς η Φώφη Γεννηματά του «αφαίρεσε» τις αρμοδιότητες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Επί της ουσίας, τον έχρισε εσωκομματικό της αντίπαλο. «Αν δεν απαντούσα, θα με θεωρούσαν υπηρεσιακή πρόεδρο και κανείς δεν θα με έπαιρνε πλέον στα σοβαρά», ήταν η εξήγηση που έδωσε η Φώφη Γεννηματά για να δικαιολογήσει τη θέση που διατύπωσε δημοσίως, πως θα είναι ξανά παρούσα στις κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Επισήμως, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της πως θα είναι ξανά παρούσα στις εσωκομματικές εξελίξεις, με σκοπό να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της κοινωνικής και κομματικής βάσης προς το πρόσωπό της.

Οι παράμετροι

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει όταν το τοπίο ξεκαθαρίσει οριστικά και σε κρίσιμες παραμέτρους, που σχετίζονται με το ποιοι και πόσοι θα είναι υποψήφιοι και τι «συμμαχικά» σενάρια θα αναπτυχθούν ανάμεσά τους, με γνώμονα φυσικά και την εκλογική απήχηση του καθενός ξεχωριστά.

Στην περίπτωση της Φώφη Γεννηματά δεν υπάρχουν βεβαιότητες μέχρι τέλους αναφορικά με την προοπτική υποψηφιότητάς της, καθώς η ίδια θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και αναλόγως θα κρίνει αν τη συμφέρει να αναλάβει το ρίσκο μιας επιλογής που μπορεί να την οδηγήσει σε ταπεινωτική εσωκομματική ήττα. Και αυτό διότι οι συνθήκες αυτή τη φορά είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., όπου και πάλι έπρεπε να πάει στον δεύτερο γύρο, για να εξασφαλίσει τη νίκη απέναντι στον ανερχόμενο Ν. Ανδρουλάκη.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, το σενάριο η Φώφη Γεννηματά να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα αποτελέσει έκπληξη, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη η συγκεκριμένη εξέλιξη όχι μόνο δεν φαντάζει «αδιανόητη», αλλά και αποτελεί θέμα συζήτησης και εντός του ηγετικού κύκλου που την περιβάλλει. Με εξαίρεση τους έως τώρα φανατικούς συνεργάτες της, όπως τον Χρ. Πρωτόπαπα και τον Μ. Οθωνα, οι οποίοι επιμένουν πως δεν πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., πολλοί άλλοι και κατέχοντες θεσμικά πόστα στη Χαριλάου Τρικούπη τόσο σε τομείς του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη ημέρα και αναζητούν λύσεις μέσα από τις αντίπαλες υποψηφιότητες. Οπως του Α. Λοβέρδου, του Ν. Ανδρουλάκη, του Χ. Καστανίδη, του Π. Γερουλάνου ή ενδεχομένως και κάποιας άλλης που μπορεί να προκύψει με σκοπό να «επηρεάσει» τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός πως στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα «μηδενικής προοπτικής» για το ΚΙΝ. ΑΛ. στις επόμενες εθνικές εκλογές με αρχηγό εκ νέου τη Φώφη Γεννηματά είναι κάτι που τη φέρνει ενώπιον σημαντικών αποφάσεων. Και σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι επιθετικές στρατηγικές που ακολουθούν με την ιδιότητα των εν δυνάμει υποψηφίων οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι.

Ουσιαστικά, ο χώρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εμφανώς ή κεκαλυμμένα, αυτή την περίοδο έχει μεταβληθεί σε εσωκομματική αρένα, στην οποία δίνουν μάχη κυριαρχίας και επιρροής όλοι όσοι προσβλέπουν στην αλλαγή ηγεσίας. Σε όλη αυτή την ευμετάβλητη εξίσωση, που μπορεί να καθορίσει τους εσωτερικούς συσχετισμούς και να διαμορφώσει άλλου τύπου δυναμικές ισχύος, με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται η στάση που θα κρατήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και συνολικά όλα τα μέλη της οικογένειας-δυναστείας που εκπροσωπεί.

Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να μην έχει λάβει καθαρές εγγυήσεις από την οικογένεια Παπανδρέου πως αν είναι ξανά υποψήφια θα τη στηρίξουν με απόλυτο τρόπο. Διότι οι Παπανδρέου, γνωρίζοντας προφανώς πως η συγκυρία δεν είναι τέτοια για να ξαναμπούν με όρους κυριαρχίας στο πολιτικό παιχνίδι, θα κινηθούν στην κατεύθυνση να κρατήσουν τα ρέστα τους στις επόμενες κρίσιμες φάσεις και όχι τώρα, με αιχμή τη διευθέτηση της αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ.