«Η Δημοκρατία λειτουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε δεν υπάρχει κάποια κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για το ΣΥΡΙΖΑ και αν μπορεί να συμβεί ένα νέο «Πεντελικό» στο κόμμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η δημοκρατία είναι καλό να λειτουργεί στο εσωτερικό των κομμάτων και τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από άλλα κόμματα παραδοσιακότερα της Αριστεράς έχει σε αυτό πολύ καλές επιδόσεις. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λόγος για τον οποίο η Αριστερά ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία στην Ελλάδα, αντίθετα με ότι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου και εκεί είχαμε δυνατά κινήματα από την Ισπανία .και τους Ποδέμος».

ΔΗΜ: Από όλα αυτά τα κινήματα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει κόμμα εξουσίας

«Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι έχει ένα χαρισματικό ηγέτη που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ακριβώς όπως αντίστοιχα χαρισματικά χαρακτηριστικά είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου», υπστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θέμα ηγεσίας γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυτά τα χαρισματικά χαρακτηριστικά και ότι αν η επιρροή μας κινείται από το 35 % των πρώτων εκλογών έως 32% που είναι το τελευταίο επίσημο μετρήσιμο στοιχείο που έχουμε αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτόν», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτή τη στιγμή κανένας δεν θέτει ζήτημα ηγεσίας ούτε αμφισβητεί, αυτό είναι ένα δεδομένο, δεύτερο δεδομένο είναι ότι αρκετές φορές έχουμε συζήτηση συνήθως επί δύσκολων αποφάσεων που λάβαμε την περίοδο της διακυβέρνησής μας και που πρέπει κάποιος να ξεκαθαρίσει. Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε κάτω από καθεστώς εκβιασμού των δανειστών που τότε ήταν σαφές οπότε δεν έχουμε κανένα λόγο να την υπερασπίσουμε ή ήταν μια απόφαση που σταθμίσαμε τις περιστάσεις και καταλήξαμε ότι για το καλό της χώρας έτσι έπρεπε να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Φαίνεται το δεύτερο για να προτείνει ο κ. Τσίπρας να ψηφίσετε ναι στην αποζημίωση της Fraport

«Ναι σας λεω όμως ότι είναι εύλογο να υπάρχει αυτή η συζήτηση, δεν είναι παράλογο και πολύ περισσότερο όταν πράγματι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Καλύτερα να γίνονται οι συζητήσεις στον αέρα παρά να κρύβονται όπως γίνεται στη ΝΔ», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το Σαββατοκύριακο έχουμε διάσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις εκεί θα δείτε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση, θα υπάρχουν συγκρούσεις γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτές οι συγκρούσεις όμως συντίθενται. Το να υπάρχει σύνθεση μέσω της δημοκρατίας νομίζω ότι είναι το απόλυτο ζητούμενο για κάθε κόμμα όχι να μπαίνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρακολουθεί πολύ πιο συστηματικά από ότι κάνει την εφαρμογή της Συμφωνίας και πριν δημιουργηθούν αυτά τα παρατράγουδα τα οποία είναι προφανώς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από μεριάς της Βόρειας Μακεδονίας. Είχαμε επιστήσει την προσοχή σε καθυστερήσεις που οφείλονταν αποκλειστικά σε εμάς όπως είναι το γεγονός ότι η επιτροπή για τα βιβλία δεν λειτουργεί, η επιτροπή για τα εμπορικά σήματα, για την προστασία των προϊόντων. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της Συμφωνίας γενικότερα και έχω κάνει δύο φορές ερωτήσεις στη Βουλή για την καθυστέρηση. Ο κ. Δένδιας απαντά τυπικά».

ΔΗΜ: Πάντως ο κ. Δενδιας την έχει χαρακτηρίσει θετικά τη Συμφωνία

«Και ο υπουργός Άμυνας επίσης, δεν είναι από τον υπουργό Άμυνας και από τον υπουργό Εξωτερικών οι αντιρρήσεις. Δεν θέλω να κατονομάσω ανθρώπους στην ΝΔ, ξέρετε αυτοί που δεν θέλουν να την κατονομάσουν με το όνομα της και τη λένε ''γειτονική χώρα'' και που εξαιτίας αυτής της εμμονικής στάσης δεν εφαρμόζουν τις θετικές για μας ρυθμίσεις της συμφωνίας», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο freedom pass των 150 ευρώ για τους νέους, σημείωσε: «Νομίζω ότι υποτιμάμαι έναν νέο άνθρωπο όταν του λέμε να εμβολιαστεί για 150€ και δεν του λέμε να εμβολιαστεί γιατί μπορεί να σκοτώσει τον παππού του. Πρέπει να του το πούμε πιο πειστικά γιατί διαφορά πράγματι είναι μια υποτίμηση και της νοημοσύνης και της ηθικής των νέων ανθρώπων. Σε θέματα μείζονος σημασίας και ειδικά εκεί που έχουν και ένα χαρακτήρα αξιακής επιλογής δεν πρέπει τα χρήματα να είναι καθοριστικά».

Αναφορικά με τις προκλήσεις του Ερντογάν στην Κύπρο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Για αυτό είχαμε πει επανειλημμένα ότι στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Ιούνιου δεν έπρεπε να συμφωνήσουμε χωρίς κανένα όρο στην ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία ούτε να βασιστούμε σε μια γενική δήλωση περί αναστρεψιμότητας. Θα δοκιμαστεί τώρα αυτό που μας λεει η κυβερνηση περί αναστρεψιμότητας ότι δηλαδή αρκούσε αυτή η γενική δήλωση. θα έχουμε μια σημαντική πρόκληση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την Κύπρο, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Ε, πως δεν ανησυχώ νομίζω ότι θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα έχουμε το καλοκαίρι, το σοβαρότερο απ’ όλα. Οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και μια νέα πρόκληση που φοβάμαι ότι θα περάσει αναπάντητη».