Την ακριβή ημερομηνία για την άμεση έναρξη του μαζικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) όλης της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Τρίτη 13 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για την επιτάχυνση και τη μαζικοποίηση των εμβολιασμών κατά του νέου κοροναϊού, τους γενικούς άξονες των οποίων ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του δημοσίου συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, οι οποίοι θα αρνηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου να εμβολιασθούν κατά του νέου κοροναϊού, θα λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η οποία θα διαρκεί έως ότου τελειώσει οριστικά η πανδημία.

Οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να διευκρινίσουν τις κυρώσεις που θα αφορούν όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid 19.

Υπενθυμίζεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι όσοι από τους εργαζόμενους στις ΜΦΗ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αρνηθούν να εμβολιασθούν κατά του νέου κοροναϊού θα «βγουν» σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία και δομές ΑμΕΑ. Έκανε σαφές πως όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά.

Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Ακόμη, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.