Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12.00 στην Ολομέλεια της Βουλής θα επισφραγιστεί ένα μεγάλο έργο υποδομής για την χώρα.

Σήμερα ψηφίζεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρηση για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που αφορά στο βόρειο τμήμα του Ε65.

Το νέο κομμάτι, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης με κεφάλαια ύψους 442 εκατ. ευρώ, θα έχει τα δικά του έσοδα από τα διόδια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, με το Δημόσιο να υποστηρίζει ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό με ποσό έως 38 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης, δηλαδή μέχρι το 2038.

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Βουλή, η ολοκλήρωση του Βόρειου Τμήματος του Ε65 θα εξασφαλίσει γρήγορες και πάνω απ’ όλα ασφαλείς μετακινήσεις, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας τόσο με τη διασύνδεσή της με την Αθήνα, όσο και με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το Βόρειο Τμήμα του Ε65, εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται να κατασκευαστεί ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος με διατομή 2 συν 2 λωρίδες και ΛΕΑ και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.