«Η πολιτεία παρεμβαίνει όπου το νομικό πλαίσιο έχει κενά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο κ. Κώτσηρας υπενθύμισε ότι ο Ποινικός Κώδικας ψηφίστηκε βιαστικά από το ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές.

Ακόμη τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την Επιτροπή μια ολοκληρωμένη εισήγηση προτάσεων και θα ακολουθήσει αξιολόγηση και επεξεργασία από το υπουργείο.

Παράλληλα ανέφερε πως ο νέος Ποινικός Κώδικας θα επιφέρει αλλαγές για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, θέματα μου αφορούν την γενετήσια ελευθερία, την αιμομιξία και αδικήματα ανηλίκων.

Ερωτηθείς εάν ανοίγει παράθυρο για απολύσεις μη εμβολιασμένων εργαζόμενων στις δημόσιες δομές υγείας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως στόχος είναι να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το νέο ποινικό κώδικα και τη αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ
, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Αυτού του είδους η πολιτική αντιπαράθεση με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρμόζει στις πραγματικές αγωνίες και στα προβλήματα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Η πολιτεία είναι εδώ για να παρεμβαίνει όπου κρίνει ότι το νομικό πλαίσιο έχει κενά. Εμείς ήδη βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Έχουν γίνει σημαντικά λάθη στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 και για μένα το κύριο είναι ότι ψηφίστηκε πάρα πολύ βεβιασμένα και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές και πρέπει τα λάθη του παρελθόντος που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση εμείς και να τα διορθώσουμε αλλά και να περάσουμε ένα νέο μοντέλο νομοθέτησης».

«Συστήθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τον κ. Τσιάρα τον Μάρτιο του ’20 ώστε να γίνει με ένα νηφάλιο τρόπο και νομικά άρτιο η επεξεργασία του νέου πλαισίου. Τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο ώστε να μπει σε δημόσια διαβούλευση και να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία με αποκλειστικό στόχο και να διορθώσει κενά που υπήρχαν στην προηγούμενη νομοθέτηση αλλά και να υπάρχει και μια διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.

«Έγιναν σημαντικές αλλαγές τον Νοέμβριο του ’19 σε ζητήματα που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης όπως ήταν το θέμα του βιασμού που αυξήθηκε το πλαίσιο της ποινής, όπως το θέμα της ενεργητικής δωροδοκίας που υπενθυμίζω ότι η χώρα μας εκτέθηκε διεθνώς διότι μετετράπη σε πλημμέλημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ στις πρώτες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν άμεσα για να μην συνεχίζεται αυτή η έκθεση της χώρας μας, εκεί η ουσία του θέματος άλλαξε και έγινε κακούργημα και μετά συστήθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Γίνεται μια πολύ σοβαρή επεξεργασία η οποία είναι και προϊόν της επιτροπής η οποία απαρτίζεται από εκλεκτά μέλη της επιστημονικής κοινότητα και το υπουργειο Δικαιοσύνης επί της προτάσεως επεξεργάζεται συγκεκριμένα δεδομένα που θέλουμε να θέσουμε ώστε ακριβώς να διασφαλίσουμε ότι τα κενά που υπήρχαν θα καλυφθούν και θα έχουμε διάρκεια. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος με βάση τη δουλειά που βλέπω ότι γίνεται στο υπουργειο Δικαιοσύνης ότι το κείμενο που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή θα είναι ένα πλήρες, συνεκτικό και θα διασφαλίζει τη διάρκεια και την ασφάλεια δικαίου», δήλωσε επιπρόσθετα ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα υπάρξουν αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα, ο κ. Κώτσηρας απάντησε: «Ένα από τα θέματα είναι η ενδοοικογενειακή βία, ένα άλλο είναι τα θέματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία, την αιμομιξία, τα αδικήματα ανηλίκων όπου αυτή τη στιγμή η αναστολή της παραγραφής στα πλημμελήματα ειδικά δεν εκκινεί από την ενηλικίωση. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό θα ξεκινάει από την ενηλικίωση κατ΄ελάχιστον, θα διώκονται αυτεπαγγέλτως αδικήματα που αφορούν ανηλίκους ειδικά σε τέτοια ευαίσθητα αδικήματα. Θα υπάρχει αξιολόγηση της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να υπάρχει μια αντιστοιχία ανάμεσα στο αδίκημα που κάποιος διαπράττει και το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στην φυλακή και με ποιον τρόπο θα μπορεί να αιτείται και να του δίνεται η άδεια για να βγαίνει μετά από κάποια χρόνια. Εμείς είμαστε εδώ για να καλύψουμε κενά και για αυτό ακριβώς αξιολογούμε το θέμα της αυστηροποίησης ποινών σε συγκεκριμένα αδικήματα αυξημένης ποινικής απαξίας».

«Θα υπάρχει σίγουρα αυστηροποίηση σε πλαίσιο τέτοιων αδικημάτων και αυτό θα είναι σε συνδυασμό και με τον τρόπο που θα μπορεί καποιος να βρει από τη φυλακή δηλαδή με την υφ’ όρον απόλυση ώστε να διασφαλίζεται ότι σε συγκεκριμένα αδικήματα που έχουν μια συγκεκριμένη νομική απαξία δεν θα υπάρχει μια τυποποιημένη διαδικασία όπου όταν συμπληρώνεται απλά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καποιος θα μπορεί να φεύγει από τη φυλακή. Θα υπάρχει μια αξιολόγηση, θα αυξηθεί το χρονικό δεδομένο της έκτισης της ποινής σε τέτοιου είδους αδικήματα ώστε να υπάρχει και μια αναλογική κλιμάκωση», δήλωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, επισήμανε: «Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλη αυτή τη διετία της διακυβέρνησης της ΝΔ και με συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία όπως το Ψηφιακής διακυβέρνησης ούτως ώστε σε συγκεκριμένα δεδομένα όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, η επίδοση αποφάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών , η ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής της μήνυσης είναι πολλές διαδικασίες οι οποίες συμβάλλουν αυτά ήδη έχουν λάβει χώρα και βοηθούν και θα βοηθούν στο διηνεκές πλέον όλους να έχουν μια μεγαλύτερη ταχύτητα...».

Ερωτηθείς εάν ανοίγει παράθυρο για απολύσεις μη εμβολιασμένων εργαζόμενων στις δημόσιες δομές υγείας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Ο στόχος μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας με κάθε μέσο που υπάρχει νόμιμα διαθέσιμο ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό που θα εμβολιαστεί γιατί βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη κλιμάκωση από το θέμα της πειθούς της κοινωνίας, από τα μέτρα για τους νεότερους, από τις ειδικές δομές και για το θέμα της αναστολής. Εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσει να πειστούν περισσότεροι συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν».