Αν και βρισκόμαστε ακόμα στα μισά της διαδρομής, τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη δείξει σαφή «δείγματα γραφής», αφού μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που ξεκινά από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και φθάνει έως την πράσινη οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, μειώνοντας μέρα με τη μέρα την απόσταση της χώρας μας από άλλα δυτικά κράτη.

Ειδικότερα, δε, σε ό,τι αφορά τα θέματα δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων, το έργο που έχει συντελεστεί μέσα σε αυτούς τους 24 μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κάποιος τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε σε κοινωνία και οικονομία η υγειονομική κρίση του COVID-19. Δύο χρόνια μετά, το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσα από την κάλπη, οι δεσμεύσεις της Ν.Δ. για στήριξη της οικογένειας, αλλά και για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της επίλυσης του δημογραφικού, είναι ξεκάθαρο πως δεν παρέμειναν «κενό γράμμα».

Μετουσιώθηκαν σε μέτρα και δράσεις. Συνέβαλαν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Διευκόλυναν την καθημερινότητά τους. Δημιούργησαν το αίσθημα πως η χώρα επιτέλους κινείται με γοργούς ρυθμούς στη νέα εποχή, μακριά από φανατισμούς, μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και άρνηση να αποδεχθούμε τις παγκόσμιες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης της οικογένειας και προσπάθειας εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων αποτελεί ο νέος εργασιακός νόμος, με την ψήφιση του οποίου το κράτος επιτέλους απέκτησε μια σύγχρονη εργασιακή νομοθεσία, που για πρώτη φορά συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας, προστατεύει και σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας για όσους, και όποτε οι ίδιοι, επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η άδεια πατρότητας, η επέκταση των γονικών αδειών, η απαγόρευση απόλυσης για όσους κάνουν χρήση προνομίων που σχετίζονται με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και η αυστηροποίηση του πλαισίου σε ό,τι αφορά την προστασία από την παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας είναι μόνο μερικές από τις διατάξεις που προστατεύουν πλέον γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους στη χώρα μας. Χωρίς ευχολόγια και «πολιτική φλυαρία», λοιπόν, εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να απαλείψουμε όλα όσα για δεκαετίες συνέθεταν τη βάση του δημογραφικού προβλήματος, όλα όσα για δεκαετίες μάς κρατούσαν καθηλωμένους στις τελευταίες θέσεις στους Δείκτες Ισότητας των Φύλων, όλα όσα δημιουργούσαν την αίσθηση πως όσοι επέλεξαν να δημιουργήσουν οικογένεια τελικά «τιμωρούνται» για αυτήν τους την επιλογή. Τα δύο πρώτα χρόνια μάς έδειξαν πως με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε.