Με τα αποτελέσµατα των φοιτητικών εκλογών, όπου η κάθε παράταξη δίνει τη δική της εκδοχή, µοιάζουν οι δηµοσκοπήσεις που αφορούν την επικείµενη εκλογή ηγεσίας του Κινήµατος Αλλαγής. ∆ηµοσκοπήσεις που άλλες δείχνουν τη Φώφη Γεννηµατά να κάνει περίπατο και άλλες τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να συναγωνίζονται µε αξιώσεις για τη διαδοχή και την κυρία Γεννηµατά να είναι πολύ χαµηλά. Στην περίπτωσή τους, βεβαίως, ισχύει το βασικό ρητό που λέει ότι «η καλύτερη δηµοσκόπηση είναι η κάλπη». Κάλπη που, µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα -που µπορεί να διαφοροποιηθούν λόγω της έξαρσης της πανδηµίας-, αναµένεται να στηθεί το αργότερο έως τις αρχές ∆εκεµβρίου. Το χρονοδιάγραµµα προβλέπει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέµβριο, όπου θα αποφασιστούν οι λεπτοµέρειες της εκλογικής διαδικασίας και θα ακολουθήσει η επίσηµη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και, φυσικά, η προεκλογική περίοδος.

Εως τώρα υπάρχουν δύο ανακοινωµένες υποψηφιότητες: της Φώφης και του Λοβέρδου. Επίσης, µία δεδοµένη, που αποµένει ο χρόνος που θα ανακοινωθεί: του Νίκου Ανδρουλάκη. Και δύο πιθανές: του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη. Ανεξάρτητα από το αν έχουν επισηµοποιηθεί ή όχι οι υποψηφιότητες, οι εταιρείες στις έρευνες που κάνουν µετρούν όλους τους προαναφερθέντες. ∆ηµιουργώντας τις αντίστοιχες εντυπώσεις και το αντίστοιχο κλίµα, που µπορεί να επηρεάσει όχι µόνο τους απλούς ψηφοφόρους, αλλά και κορυφαία στελέχη και βουλευτές, που θα ήθελαν να είναι µε τον νικητή. Η δηµοσκόπηση που προκάλεσε την περισσότερη συζήτηση ήταν αυτή της MRB, την οποία, µάλιστα, το γραφείο Τύπου του κόµµατος έσπευσε να επικοινωνήσει σε δηµοσιογράφους. Στην εν λόγω δηµοσκόπηση και στο ερώτηµα της καταλληλότητας για την ηγεσία που έγινε στους ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής το 2019, η Φώφη Γεννηµατά συγκέντρωσε ποσοστό 56,7%, ο Ανδρέας Λοβέρδος ποσοστό 24,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης ποσοστό 15,9%.

Ποικίλα σχόλια για τον... καλπασμό της Φώφης

Η διαφορά της κυρίας Γεννηµατά, χωρίς να αµφισβητείται η δηµοσκόπιση, προκάλεσε σχόλια, και µάλιστα εις εκ των υποψηφίων για την ηγεσία σχολίαζε σκωπτικά στους συνοµιλητές του: «Αφού η Γεννηµατά καλπάζει, γιατί δεν κάνει τώρα τις εσωκοµµατικές εκλογές, να τελειώνουµε;».

5338655
Η Φώφη Γεννηματά... 56,7% στην MRB , 25,0% στην Opinion Poll και 16,5% στην To the Point

Εντελώς διαφορετικά ήταν τα αποτελέσµατα και, ως εκ τούτου, αντίστροφες οι αντιδράσεις των επιτελείων στις δηµοσκοπήσεις της Opinion Poll και της Τo the Point. Στη δηµοσκόπηση της Opinion Poll στο ερώτηµα που έγινε στους ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής του 2019 ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσε 43,2% θετικές γνώµες, ο Νίκος Ανδρουλάκης 39,4% θετικές γνώµες, η Φώφη Γεννηµατά 25% θετικές γνώµες, ο Παύλος Γερουλάνος 20,5% θετικές γνώµες και ο Χάρης Καστανίδης 16,7% θετικές γνώµες. Είναι, µάλιστα, ενδεικτικό ότι η Φώφη Γεννηµατά είχε καταφερθεί εµµέσως κατά της συγκεκριµένης εταιρείας, µιλώντας για ευθείες παρεµβάσεις από συγκεκριµένα κέντρα (σ.σ.: είχε φωτογραφίσει το Μαξίµου) και για «κατά παραγγελία δηµοσκοπήσεις». Επιπλέον, στενοί συνεργάτες της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής είχαν αµφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία της εταιρείας, ταυτιζόµενοι πλήρως µε την αντίστοιχη ρητορική που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

5334707
Ο Ανδρέας Λοβέρδος 24,3% στην MRB, 43,2% στην Opinion Poll και 33,8% στην To the Point

Τα ίδια, πάνω-κάτω, αποτελέσµατα έδειξε και η δηµοσκόπηση της εταιρείας Τo the Point. Συγκεκριµένα, στο ερώτηµα της ψήφου ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσε ποσοστό 33,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 32,5%, η Φώφη Γεννηµατά 16,5%, ο Χάρης Καστανίδης 5% και ο Παύλος Γερουλάνος 3,8%.

5331888
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 15,9% στην MRB, 39,4% στην Opinion Poll και 32,5% στην To the Point

Βεβαίως, όλοι οι αναλυτές διευκρινίζουν πως η εικόνα θα είναι πολύ πιο σαφής όταν θα ανακοινωθούν επισήµως όλες οι υποψηφιότητες και δεν θα είναι θεωρητικό το ερώτηµα ως προς τα πρόσωπα. Επίσης, θεωρούν ότι είναι αρκετά πρόωρο να γίνουν ορθές εκτιµήσεις, δεδοµένου ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος, άρα το πολιτικό περιβάλλον µέσα στο οποίο θα πραγµατοποιηθούν οι εκλογές, ούτε οι υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει επαρκώς τις θέσεις τους για να έχουν επαρκή εικόνα οι ερωτώµενοι, ούτε, επίσης, έχει ξεκαθαριστεί το δείγµα των ανθρώπων που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Για παράδειγµα, αν θα είναι ανοιχτό το µητρώο, όπως έγινε το 2017, αν θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου κ.ά.

5104144
Ο Χάρης Καστανίδης 16,7% στην Opinion Poll και 5,0% στην To the Point
5103598
Ο Παύλος Γερουλάνος 20,5% στην Opinion Poll και 3,8% στην To the Point