Τι σημαίνει να είσαι κυβέρνηση τα δύο πιο δύσκολα χρόνια της Ελλάδας στη μεταπολιτευτική ιστορία της, να έχεις να βάλεις τη χώρα ξανά μπροστά και να υλοποιήσεις, εν μέσω πρωτοφανών περιπετειών, με αποκορύφωμα την πανδημία, το μεταρρυθμιστικό σου έργο; Σημαίνει πως οφείλεις να εργαστείς σκληρά, με οργάνωση και μεθοδικότητα. Σημαίνει ότι πρέπει να φέρνεις αποτέλεσμα. Σημαίνει πως πρέπει να τηρήσεις τον λόγο και τις δεσμεύσεις σου.

Πριν από δύο χρόνια, ο ελληνικός λαός έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία να δουλέψουν σκληρά για να αλλάξουν την Ελλάδα. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων, που ίσως έμοιαζε βουνό, δεν θα ήταν το μόνο που θα έπρεπε να κερδηθεί. Λίγοι περίμεναν ότι, ενώ η καθημερινότητά μας δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη προ πανδημίας, θα κατορθώναμε να κερδίσουμε πίσω την αισιοδοξία και την ενότητά μας, να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να κερδίζουμε μέρα με τη μέρα μικρές και μεγάλες μάχες με όσα μπλοκάρουν τη δυναμική της χώρας. Ηταν δύο δύσκολα χρόνια. Η Ελλάδα, όμως, στέκει όρθια και, κυρίως, έχει επανακτήσει τη θέση, την ισχύ και τον λόγο της. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης, οι Ελληνες δεν είναι πια οι κακοί μαθητές της Ευρώπης. Καθόμαστε ισότιμα και μιλάμε με τους συνδαιτυμόνες μας. Εχουμε σεβαστή άποψη και εμπεριστατωμένη κρίση. Ανοίγουμε δρόμους, που στη συνέχεια ακολουθούν και άλλοι.

Ηταν εύκολο; Οχι, αλλά το καταφέραμε όλοι μαζί και αυτό είναι η παρακαταθήκη μας για την επόμενη μέρα. Θα ήταν εύκολο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πρόσχημα του κορονοϊού, να σταματήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, που οδηγεί στον μετασχηματισμό της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος.

Δεν το έκανε στιγμή. Αντιθέτως, φούλαρε τις μηχανές και δεν άφησε στιγμή στον πάγκο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Με διαφάνεια και λογοδοσία, ακούγοντας σταθερά τους ειδικούς και τις επιταγές της εποχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δαιμονοποίησε το momentum, αλλά το αξιοποίησε για να πραγματοποιήσει η Ελλάδα σταθερά βήματα προόδου.

Δύο χρόνια μετά, είμαστε μπροστά σε ακόμα μία μεγάλη πρόκληση. Στην πρόκληση που ακούει στο όνομα «επόμενη μέρα». Κοιτάζουμε το αύριο με σεμνότητα και αισιοδοξία. Κοιτάζουμε το αύριο κατάματα, με στρατηγικό σχέδιο και έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τα θεμέλια μιας Ελλάδας που πάει μπροστά χωρίς να μένει κανείς πίσω έχουν μπει. Με οδηγό τις αξίες και το πρόγραμμά μας, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να οικοδομούν την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.

Δύο χρόνια μετά, είμαστε πεπεισμένοι πως «Ενωμένοι μπορούμε».