Ένταση και διαξιφισμοί καταγράφηκαν στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Παιδείας, ανάμεσα στην υπουργό, Νίκη Κεραμέως και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κ. Κεραμέως απάντησε σε χθεσινή καταγγελία του κ. Φίλη πως αριστούχος φοιτητής δεν κατάφερε να περάσει στην αρχιτεκτονική παρότι ήταν αριστούχος λόγω της αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Είναι θλιβερός λαϊκισμός», σημείωσε η υπουργός, λέγοντας πως ο μαθητής μπορεί να μην πέρασε στην Αθήνα -επειδή έπιασε λιγότερα μόρια σε μάθημα βαρύτητας- ωστόσο δεν κόπηκε από τις αντίστοιχες σχολές σε Πάτρα και Ιωάννινα. «Το μαχαίρι μέσα όταν μιλάτε, ντροπή σας», απάντησε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε λέγοντας πως «τα παιδιά σας θα θυμούνται πως σφάξατε 20.000 18χρονους».

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού που ζήτησε να διαγραφούν οι σχετικές αναφορές από τα πρακτικά. «Δεν έκανα αναφορά στην οικογένεια του κ. Φίλη, να μην αμαυρώνουν τέτοιες αναφορές την εικόνα του κοινοβουλίου», είπε η υπουργός.

«Το δέχομαι και ίσως ήταν λάθος αλλά με παρέσυρε η κ. υπουργός. Που μας είπε ότι όταν γεννήθηκε το παιδί της είπε πρώτα τη λέξη μπαμπάς και Μητσοτάκης και μετά όλα τα άλλα», επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Κεραμέως να αναρωτιέται «τι είναι αυτά που λέτε, είστε κοινοβουλευτικός τώρα;». «Είστε απαράδεκτη! Έχετε ένα μαχαίρι και το ανεμίζετε», είπε ο κ. Φίλης.

Αναλυτικά ο διάλογος που έλαβε χώρα στη Βουλή 

Ν. Φίλης: Λυπάμαι. Έχετε δύο μικρά παιδία που όταν μεγαλώσουν θα μάθουν ότι όταν ήταν μικρά η μητέρα τους κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 18χρονα παιδία από τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το παράσημό σας… Πέρυσι η βάση για την Αρχιτεκτονική ήταν 10, φέτος έγινε 16,43. Ποιος αποκλείει τα παιδία; Και σήμερα αυτό το παιδί δεν μπαίνει στο Μετσόβιο και στο Αριστοτέλειο.

Ν. Κεραμέως: Μπαίνει σε άλλες Σχολές Αρχιτεκτονικής.

Ν. Φίλης: Βάλτε το μαχαίρι μέσα όταν μιλάτε. Ντροπή σας! Είστε και μητέρα μικρών παιδιών.

Ν. Κεραμέως: Δεν έχω κάνει καμία αναφορά στην οικογένειά σας. Σας παρακαλώ ανακαλέστε.

Β. Διγαλάκης (πρόεδρος): Παρακαλώ να μην υπάρξουν άλλες αναφορές σε οικογένειες μελών της επιτροπής.

Ν. Φίλης: Ίσως ήταν λάθος αλλά με παρέσυρε η υπουργός που μας είχε πει ότι όταν γεννήθηκε το παιδί της πρώτα είπε μπαμπάς και Μητσοτάκης και μετά όλα τα άλλα.

Ν. Κεραμέως: Τι είναι αυτά που λέτε; Είναι δυνατόν;

Ν. Φιλης: Είστε απαράδεκτη. Έχετε μαχαίρι και το περιτυλίγεται με ψεύτικες δημοσκοπήσεις.

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Το νομοσχεδιο εγκρίθηκε από τα μέλη της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επι της αρχής. Υπερ ψήφισε η ΝΔ ενώ Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.