Με τις θέσεις των κομμάτων δια στόματος των εισηγητών τους ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αφορά «Την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφιση του.

Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει εδώ και μέρες τα «πυρά» της αντιπολίτευσής με επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ άλλων και την διάταξη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως και το μέτρο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια μάχη διαφορετικών ιδεολογιών και σκληρών ιδεοληψιών, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες.

Η μάχη για το «νέο σχολείο» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Σήμερα, αναμένεται να παρέμβει στην συζήτηση και να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κίνηση να στηρίξει την μεταρρύθμιση αλλά και την ίδια την Υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως που έχει "σηκώσει" το βάρος των αλλαγών που επιφέρει το νομοθέτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για αύριο, έχουν επιλέξει να μιλήσουν και να απαντήσουν ουσιαστικά "επί τόπου", στα όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καθώς και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Μέχρι την Τετάρτη αναμένονται να πάρουν το λόγο και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λαϊκισμός οι δεσμεύσεις του Α. Τσίπρα

Ο Γιώργος Κώτσος εισηγητής της ΝΔ αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τόνισε πως «στο σημερινό νομοσχέδιο συγκρούονται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος της συνέπειας και της αξιοπιστίας και από την άλλη (ΝΔ), ο κόσμος της ασυνέπειας και του λαϊκισμού (ΣΥΡΙΖΑ)».

Αναφερόμενος μάλιστα στην ανάρτηση του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην Κυβέρνηση, όχι μόνο θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αλλά και όσοι μαθητές κόπηκαν αδίκως θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά, διατηρώντας τους φετινούς βαθμούς και θα περάσουν καθ’ υπέρβαση στις σχολές που αξίζουν. Η επιτομή και η κορωνίδα του λαϊκισμού!» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.

Απειλούνται κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης

Για πρωτοφανή επίθεση εναντίον της νεολαίας και της εκπαίδευσης, έκανε λόγο μιλώντας στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημειώνοντας πως «απειλούνται με ανατροπή κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «αυτό αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση, τα νομοσχέδια με τα οποία μπαίνουν «κόφτες» μετά την τρίτη γυμνασίου». Ο Ν. Φίλης επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας «ο αριθμός όσων παιδιών διεκδικούν να συνεχίσουν στα πανεπιστήμια, στις εισαγωγικές εξετάσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που μόνο φέτος υπολογίζεται ότι θα «κόψει» είκοσι χιλιάδες εισακτέους περισσότερους απ’ αυτούς που δεν εισήχθησαν πέρσι».

"Κόκκινες γραμμές" για το ΚΙΝΑΛ η μεταρρύθμισεις

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ειδικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ ανάφερε «πως δεν βλέπουμε στο παρόν νομοσχέδιο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως προς την επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία εν μέσω του νέου κύματος πανδημίας που έρχεται» και συμπλήρωσε ότι «φέρνει μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης, στην αξιολόγηση, στη σχολική μονάδα, στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της αξιολόγησης με τιμωρητικό τρόπο, από τη σύνθεση του σχολικού συμβουλίου, από τη συγκρότηση του σχολείου επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων, από τη μη προσμέτρηση της διδακτικής υπηρεσίας στους υποστηρικτικούς θεσμούς της εκπαίδευσης…». Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως για το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ -όπως είπε χαρακτηριστικά-, όλα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, «κόκκινες γραμμές».

Καταψηφίζει το ΚΚΕ – Αποστεωμένο το «νέο σχολείο»

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο δηλώνουν και στο ΚΚΕ με τον ειδικό αγορητή του κόμματος Γιάννη Δελή να επισημαίνει πως «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε τον Σεπτέμβρη που έρχεται μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρεθούν μπροστά σε ένα αλλιώτικο σχολείο. Το σημερινό φτωχό, αποστεωμένο σχολείο με τις αποσπασματικές, αντιεπιστημονικές γνώσεις και τα απαράδεκτα σχολικά βιβλία, αυτό το ανταγωνιστικό σχολείο, το αγχωτικό, ψυχοφθόρο για τα παιδιά μας με το νομοσχέδιο αλλάζει προς το χειρότερο, μεταλλάσσεται σε κάτι ακόμα πιο αντιδραστικό» είπε ο κ. Δελής και κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «όσα ψήφισαν μαζί τα προηγούμενα χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ισχύουν με το σημερινό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται μια βαθιά αντιδραστική τομή στον ίδιο τον πυρήνα της εκπαίδευσης».

ΕΛΛ. ΛΥΣΗ : Σταματήστε να χτυπάτε την ορθοδοξία

«Αγκάθι» αποτελούν στο παρόν νομοσχέδιο οι διατάξεις για την εκκλησιαστική εκπαίδευση σημείωσε η ειδική αγορήτρια της ΕΛΛ ΛΥΣΗΣ Σοφία Ασημακοπούλου λέγοντας πως «μιλάτε για κατάργηση και αναστολή λειτουργίας των εκκλησιαστικών σχολείων. Η ορθόδοξη πίστη είναι η ταυτότητά μας κι εσείς επιλέγετε, θέτοντας ανέφικτα όρια, να σβήσετε από τον χάρτη της πατρίδας μας τα εκκλησιαστικά σχολεία. Εξήντα μαθητές για το λύκειο και εκατόν είκοσι μαθητές για το γυμνάσιο και το λύκειο; Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας, το οποίο μας βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετους. Σταματήστε να χτυπάτε την Ορθοδοξία» συμπλήρωσε η κ Ασημακοπούλου.

ΜΕΡΑ25 : Μονόδρομη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜΕΡΑ25 αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τονίζοντας πως «στην αξιολόγηση στελεχών και προσωπικού της εκπαίδευσης, θεσμοθετείται ένα σύστημα αξιολόγησης που ολοκληρώνει το ιεραρχικό αυταρχικό μοντέλο αυτού του νομοσχεδίου. Ένα σύστημα μονόδρομης αξιολόγησης μόνο από πάνω προς τα κάτω, με βάση την ιεραρχία του διοικητικού μηχανισμού που κατασκευάζετε. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καταδικάζεται σε υποχρεωτική σιωπή. Δεν προβλέπεται καν να έχει δικαίωμα γνώμης».