Τα πέντε από τα έξι συνολικώς εξοπλιστικά προγράμματα και των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρασαν σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, συμφώνως με πληροφορίες από τη Βουλή, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν «κλειστή» για δημοσιογράφους, ώστε εν συνεχεία να «τρέξουν» με ταχύτατους ρυθμούς όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και τα καθ’ ύλην αρμόδια Γενικά Επιτελεία.

Το μοναδικό πρόγραμμα που, συμφώνως πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ΔΕΝ εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αναβλήθηκε η παρουσίασή του λόγω προβλήματος περιορισμένου χρόνου που διατίθετο η αίθουσα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής και «μεταφέρθηκε» για το Σεπτέμβριο, ήταν αυτό της αναβαθμίσεως των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.50.

Για το σκοπό αυτό βρέθηκαν στη Βουλή για να υποστηρίξουν τα προγράμματα αυτά και να δώσουν διευκρινίσεις απαντώντας σε τυχόν ερωτήσεις των βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, τόσο ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα έξι συνολικώς εξοπλιστικά προγράμματα είναι τα εξής

  • Ενεργοποίηση του προγράμματος εν συνεχεία υποστηρίξεως (FOS) αποκτήσεως ανταλλακτικών, υλικών και υπηρεσιών για τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrrio
  • Πρόγραμμα εν συνεχεία υποστηρίξεως (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού.
  • Αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.50 του προγράμματος “Peace Xenia II” της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη αυτά θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο F-16 Block.52+ ADV με τη χρησιμοποίηση του πλεονάζοντος υλικού από το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.52+ ADV της ΠΑ που ήδη αναβαθμίζονται σε επίπεδο F-16V (=Viper).
  • Απόκτηση 30 υπερσύγχρονων ατρακτιδίων σκοπεύσεως/ναυτιλίας Sniper για τον στόλο των αναβαθμισμένων F-16V, που ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΚΑΙ από τα Rafale, καθώς είναι ήδη πλήρως πιστοποιημένα και γι’ αυτά.
  • Συμφωνία εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130H Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Έλεγχος και συντήρηση των κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος τύπου RIM-116 RAM του Πολεμικού Ναυτικού.