Δηλωτική της ξεκάθαρης επιδίωξης του Μεγάρου Μαξίμου να μην ανασταλεί η παραγωγή του κυβερνητικού έργου ελέω της εκλογικής αναμονής είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρέμβει το μεσημέρι στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», που μεταξύ άλλων διευθετεί και μισθολογικά θέματα των στελεχών των ΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις ενόψει της επόμενης τετραετίας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των άοκνων προσπαθειών ανδρών και γυναικών και των τριών κλάδων όλη την προηγούμενη τριετία, οπότε η Άγκυρα έχει ανεβάσει αισθητά τα «ντεσιμπέλ» της προκλητικότητας.

Στην ίδια λογική, αυτή της ανταπόδοσης και της ευγνωμοσύνης, εντάσσεται και το επίδομα ειδικών αποστολών, ύψους 25.000.000 ευρώ, που θεσπίζεται για όλους όσοι εμπλέκονται σε ειδικές αποστολές. Μάλιστα, στο φόντο της επιλογής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει πλέον από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιθεσμική συμπεριφορά.

Όπως μεταδίδουν δε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε στη Βουλή τόσο το άρθρο για τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και μία σειρά από επωφελείς εθνικά αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς είναι σαφές ότι το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας αποδεικνύεται προνομιακό για το κυβερνών κόμμα.

Και Μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, λίγες ημέρες πριν από την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως πληροφορείται η «Α», στην ατζέντα των δύο ανδρών θα βρεθεί κατά κύριο λόγο το Μεταναστευτικό. Σε αναγνώριση δε του κομβικού ρόλου της Ελλάδας, ο κ. Βέμπερ αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νότη Μηταράκη αντιστοίχως.

Εξάλλου, στην προγραμματισμένη για μεθαύριο συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος των εκκρεμών εξοπλιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην τελική κυβερνητική απόφαση για την προμήθεια από το Πολεμικό Ναυτικό των νέων κορβετών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α».

Στο ναυπηγείο της Naval Group για την Belharra o Μητσοτάκης

Τέλος, ασφαλείς πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να κάνει μία σύντομη στάση στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα επιθεωρήσουν την πρόοδο της ναυπήγησης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου Belharra. Είναι σαφές ότι, σε μία περίοδο όξυνσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, η ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος αποτελεί κεντρικό πυλώνα της εθνικής αποτρεπτικής στρατηγικής.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/2
Άρθρο: Σπύρος Μουρελάτος