Toυς πέντε εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες έφτασε η χώρα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό άλμα προόδου στο δρόμο προς την «ελευθερία» από τον «αόρατο εχθρό». Παράλληλα, την ίδια στιγμή προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου προσβάλλονται από τον ιό, με τους ειδικούς να καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, αλλά όχι να νοσηλευθούν, πλήν σπάνιων εξαιρέσεων.

Το ευχαριστώ Μητσοτάκη και η... απορία για τη νόσηση των εμβολιασμένων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα ξεπέρασε τους 5 εκατομμύρια πολίτες πλήρως εμβολιασμένους αναρτώντας στο Twitter σχετικό κείμενο και βίντεο ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνονται από κοροναϊό έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ένας πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ;

«Αυτός ο άνθρωπος αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Τα εμβόλια σε ένα ποσοστό περίπου 2 με 5% μπορεί να αποτύχουν σύμφωνα με τις κλινικές τους δοκιμές αλλά και από την εμπειρία μας κυρίως οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν αμυντική ικανότητα όταν εμβολιαστούν ή αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Σπανιότατα εξαίρεση αποτελούν και κάποιοι που κατά τα υπόλοιπα είναι υγιείς», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Την ίδια στιγμή, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύεται 70χρονος άντρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer. Ο άντρας νόσησε βαριά από covid, εκδηλώνοντας οξεία πνευμονία και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο 70χρονος είναι σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα.

«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών. Έχει βαρύτατη πνευμονία. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους. Ήδη έκλεισε χθες η εφημερία με αύξηση των εισαγωγών. Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, έχουν περάσει οι 14 μέρες. Δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους 9 από τους 10», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.



Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση

Στο μεταξύ έχει ανοίξει για τα καλά και στο επίπεδο της επιτροπής των Ειδικών, αλλά και εντός της κυβέρνησης αν θα χρειαστούν όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες τρίτη δόση και πότε.  «Πιθανότατα θα χρειαστεί για άτομα που παίρνουν φάρμακα που επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους. Όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ίσως οι υπερήλικες, ίσως ηλικιωμένοι και ενδεχομένως άνθρωποι που εκτίθενται σε μεγάλα ιικά φορτία όπως οι υγειονομικοί», τονίζει ο κ. Τζανάκης. Οι τελικές, ωστόσο, αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να ληφθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο «τραπέζι» τα τοπικά lockdown

Στο «τραπέζι» των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται και οι τοπικές εξάρσεις των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε αρκετά νησιά βρίσκονται. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπου η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενδεχομένως να επιφέρει και εισηγήσεις για νέα lockdown. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ήδη στην Ίο, όπου αύριο μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

Παράλληλα, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Πάρο, όπου το ποσοστό θετικότητας έχει εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα στο 5,51% (22 κρούσματα σήμερα), στη Ζάκυνθο (ποσοστό θετικότητας 2,27% και 45 κρούσματα σήμερα), στην Τήνο (4,20% και 11 αντίστοιχα), στη Σαντορίνη (3,40% και 18 αντίστοιχα) και στη Ρόδο όπου σήμερα σημειώθηκαν 71 κρούσματα. Αντίθετα, σταθεροποίηση κρουσμάτων παρατηρείται στη Μύκονο όπου καταγράφηκαν 23 νέες λοιμώξεις και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 4,27%.

Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν μόλις 883 νέες διαγνώσεις (οι 224 στο κέντρο της Αθήνας), ενώ συνεχείς αυξήσεις παρουσιάζει η διασπορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά από αρκετούς μήνες ξεπερνά το «ψυχολογικό φράγμα» των 300 λοιμώξεων την ημέρα και φτάνει στις 308. Σταθερή θεωρείται η κατάσταση στην Κρήτη (281 κρούσματα σήμερα εκ των οποίων τα 123 στο Ηράκλειο, 88 στα Χανιά και 53 στο Ρέθυμνο), ενώ εκ νέου ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η επιδημία στην Αχαΐα (65 νέες μολύνσεις σήμερα).